Няма осигурено финансиране за трети мост на Дунав

До юни ще се набират проектни предложения

Няма осигурено финансиране за трети мост на Дунав

Снимка: БГНЕС

208 ~ 1 мин. четене

Строителството на трети мост над река Дунав между България и Румъния няма осигурено финансиране. Това става ясно от отговор на транспортния министър Ивайло Московски до български депутати.

Все пак, двете страни вече са стартирали подготвителни процедури за изграждането на мост между Никипол – Турну Мъгуреле. До юни месец 2015 г. ще се набират проектни предложения за изграждането на моста, предаде БГНЕС.

На 5 май 2015 г. в Букурещ работна група между български и румънски експерти са се договорили двете страни да подготвят обща апликационна форма, с която да се кандидатства за финансиране на предпроектното проучване за изграждане на мост между Никопол и Турну Мъгуреле. 

Средствата могат да дойдат по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния, откъдето има възможност да се отпуснат до 1,5 млн. евро.

"Впоследствие, за същинското строителство, с индикативна стойност около 208 млн. евро, ще бъдат търсени подходящи източници на финансиране", допълва Московски. Алтернативните източници на финансиране най-вероятно ще са средства от държавните бюджети на двете страни или от заем от международна банкова институция. Малко вероятно е третият мост над Дунав да се строи с европейско финансиране.

От писмения отговор на транспортния министър става ясно още, че намерението на България и Румъния за изграждането и на четвърти мост по Дунав, който да свързва Силистра и Кълъраш, засега остава единствено на хартия.

Подкрепи Economic.bg