NYT: Тръмп планира да остави американски военни в Източна Сирия

Спецсилите вероятно ще помагат на кюрдите да поддържат контрола над тези райони

NYT: Тръмп планира да остави американски военни в Източна Сирия
Доналд Тръмп обмисля оставането на американски военен контингент от около 200 души в източната част на Сирия, съобщава вестник The New York Times.

Според източниците на изданието, най-вероятно в Сирия ще останат спецсили, които да участват в борбата срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ и да „блокират придвижването на руските сили и сирийските правителствени формирования“ към районите, в които има залежи на петрол. Изданието посочва, че американските военни вероятно ще помагат на кюрдите да поддържат контрола над тези райони.

По информация на NYT американският контингент може да бъде разположен по границата между Сирия и Ирак. Във Вашингтон вече е обсъден този вариант, разкриват източниците на изданието. Припомня се обаче, че досега Тръмп многократно променяше плановете си за Сирия.

На 9 октомври Турция стартира нова, трета по ред военна операция в Северна Сирия – „Извор на мира“, която започна с въздушни удари по позициите на кюрдските сили. Целта на операцията е да се създаде буферна зона, която трябва да се превърне в защитен пояс за турската граница. Според плана на Анкара така сирийските бежанци ще могат да се върнат в родината си. Дамаск осъди действията на Анкара, които станаха възможни след съгласуване на позициите на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и американския държавен глава Доналд Тръмп.

На 13 октомври американският министър на отбраната Марк Еспер обяви, че САЩ започват изтеглянето на около 1000 американски войски от Северна Сирия във връзка с турската офанзива. На 17 октомври САЩ и Турция постигнаха споразумение за прекратяване на военните действия за 120 часа, така че кюрдските части в коалицията на сирийските сили да напуснат граничната зона за сигурност, създадена от Анкара.
Коментари: 0