Обама за пръв път нападна Тръмп поименно

Според бившия президент на САЩ в американската политика липсва чувство за здрав разум, а безразличието на обществото убива демокрацията

Обама за пръв път нападна Тръмп поименно

Снимка: YouTube

2903 ~ 2 мин. четене
Бившият американски президент Барак Обама нападна сегашния държавен глава на САЩ Доналд Тръмп и Републиканската партия по време на реч в петък вечерта, предават световните медии.

В контекста на наближаващите средносрочни избори в САЩ за сенатори и конгресмени на 6 ноември Обама призова поддръжниците на Демократическата партия да помислят дали администрацията на Тръмп не „злоупотребява с власт“ и да възстановят чувството на хората, че политиката в САЩ се води от хора със здрав разум.

„Той е симптом, а не причина. Той просто печели от неприятностите, които политиците подхранваха от години“, каза Обама по отношение на Тръмп.

Списание Esquire отбелязва, че това беше първият път, когато бившият американски лидер назова сегашния президент поименно. След като Тръмп спечели президентските избори през 2016 г., Обама никога досега не го беше критикувал поименно.

В своята необичайно яростна атака към приемника си в Белия дом Обама заяви, че американците живеят в опасни времена и обвини Републиканската партия, че заплашва демокрацията, разделя страната, подкопава световните съюзи и че се сближава с Русия.

„След два месеца имаме шанса, да възстановим някакво подобие на здрав разум в нашата политика“, каза бившият американски президент. „В крайна сметка заплахата за нашата демокрация не идва само от Доналд Тръмп или сегашната група републиканци в Конгреса. Най-голямата заплаха за демокрацията ни е безразличието. Най-голямата заплаха за демокрацията е цинизмът“, добави Обама.

Тръмп побърза да омаловажи речта на предшественика си на поста. „Съжалявам, гледах го, но заспах“, каза сегашният президент на САЩ на агитационна кампания за набиране на средства в Северна Дакота. „Открих, че той (Обама) е много, много добър за приспиване“, добави Тръмп.
Подкрепи Economic.bg