Община Царево планира застрояването на плаж Силистар

Днес на извънредно заседание ще се разгледа предложение за вилно селище на 22 декара

Община Царево планира застрояването на плаж Силистар

Снимка: Уикипедия

Автор: Божидара Иванова
Община Царево днес ще заседава извънредно и ще се разгледа план за застрояване на Природен парк Странджа край плаж Силистар и на границата на едноименната защитена местност, съобщиха от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "Да остане природа в България". 

Сайтът bivol.bg публикува внесена докладна от кмета на Царево Георги Ляпчев за одобряване на ПУП за вилно селище на площ от 22 декара в непосредствена близост до плаж Силистар. Процедурата е задвижена в рамките на няколко дни. На мястото, където се предвижда строеж, преди години е имало постройки на местното ТКЗС. 

"Цялата схема е опит да се прокара прецедент, от който впоследствие да се възползват и други собственици на имоти и така Силистар да бъде напълно застроен", предупреждават природозащитниците. Според тях схемата е незаконна, тъй като имотът се намира в Природен парк Странджа, който е част и от европейската екологична мрежа Натура 2000. 
 
Имотът не е бил планиран за застрояване от териториално-устройствения план (ТУП) на Община Царево от 1998 и от незаконно приетия общ устройствен план (ОУП) на община Царево от 2008 г., чието действие в момента е спряно, докато се изчаква актуализацията му спрямо българското и европейско законодателство.
 
Съгласно последния предложен вариант на ОУП от 2018 г., в района на Силистар не се предвижда никакво вилно строителство. Имотите са като новопредвидени в зона Ок – к – 8 Зона за къмпинги, каравани, бунгала и палатки. Но дори този неодобрен ОУП не е минал екологична оценка и оценка за съвместимост с целите на Натура 2000.
 
Инвестиционният проект е в нарушение и на наредба на регионалното министерство (МРРБ) да не се одобряват подробни устройствени планове (ПУП) на парче преди приемането на Общ устройствен план (ОУП) на Община Царево.
 
От Коалицията „За да остане природа в България" приканват министъра на околната среда и водите Нено Димов и главния прокурор Сотир Цацаров да предприемат необходимото да бъде спазено българското и европейско законодателство. "Ако Община Царево действително приеме това решение днес, очакваме двете институции да обжалват решението й в съда в най-кратки срокове", допълват те. 
Коментари: 0