Общините ще имат право да забраняват Airbnb в определени райони

Причината е, че краткосрочното отдаване на имоти може да увеличи цените на дългосрочните наеми

Общините ще имат право да забраняват Airbnb в определени райони

Снимка: Pixabay

708 ~ 1 мин. четене

Европейските общини ще имат право да определят райони от града, в които да е позволено отдаването на имоти под наем чрез платформи като Airbnb и такива, в които да е забранено. Това става възможно след решение на Съда на ЕС по повод дългогодишен спор между двама собственици на подобни имоти и кметството на Париж.

Според съдебното становище местните власти ще могат да изискват и собствениците на подобни имоти да получат предварително разрешение за дейността си от общината, съобщават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Причината за вземането на това решение е свързана с обществения интерес. Идеята е, че отдаването на подобни имоти може да доведе до повишаване на цените на дългосрочните наеми или до недостиг на жилищни площи за живеещите в градовете и курортните райони, където има търсене от страна туристите.

„Споразуменията за обмен на данни между посредническите платформи, собствениците на имоти и местни власти са следващата стъпка към последователна и справедлива регулаторна рамка в тази област, която се надяваме ЕС да формализира в предстоящия Закон за цифровите услуги”. Това заяви Рамон Есталела, председател на работната група към HOTREC, занимаваща се със създаване на регулация за имотите, отдавани краткосрочно.

Подкрепи Economic.bg