ЕК набира €100 млрд. дълг за страните членки по SURE до края на месеца

България следва да получи дългосрочен „back-to-back” заем в размер на 511 млн. евро

ЕК набира €100 млрд. дълг за страните членки по SURE до края на месеца

Снимка: Pixabay

188 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Европейската комисия се подготвя да набере около 100 млрд. евро дълг до края на месеца. Средствата ще бъдат разпределени на страните членки по инструмента SURE на Европейския съюз за запазване на заетостта в условията на коронакризата. Това заяви комисарят по бюджета и администрацията Йоханес Хан във вторник, цитиран от Reuters.

Той обяви, че Европейската комисия проучва и възможността емитирането на дълг да стане чрез провеждане на аукциони, което трябва да ускори процедурата по генерирането на средства.

След като бъдат набрани около 100 млрд. евро дълг от името на Европейската комисия, тя ще ги разпредели по държави съобразно решението на Съвета на ЕС. Според него България следва да получи дългосрочен „back-to-back” заем в размер на 511 млн. евро (1 млрд. лв.).

Очаква се издаването на дълга да става с подкрепата на банките, които ще продават облигациите на инвеститорите – формат, който традиционно се използва от Европейския съюз.

Хан заяви, че ЕК разглежда „всички възможности“, които пазарът може да предложи, за да гарантира ликвидността на дълга си на вторичните пазари. Той добави, че докато Комисията вече разполага с екипи и партньори, които управляват съществуващите й програми за заемане, тя ще надгражда върху тях, когато е необходимо, в светлината на по-високия обем на бъдещите емисии.

Именно от начина, по който Европейската комисия успее да вземе средствата, ще зависи и какви ще са условията по заемите за страните членки, включително и за България.

Подкрепи Economic.bg