Обвиниха собственика на Zara в укриване на €585 млн. данъци

Европейската партия на „Зелените” публикува доклад по случая

Обвиниха собственика на Zara в укриване на €585 млн. данъци

Европейската партия на „Зелените” обвини най-големият производител на облекло в света, компанията Inditex SA, която притежава марките Zara и Massimo Dutti, в укриване на данъци за 585 млн. евро, съобщава Bloomberg . Според депутатите компанията дължи данъци за периода от 2011 г. до 2014 г.

Без ревизия на политика на Европейския съюз мултинационалните компании и техните данъчни консултанти, заедно с държави, които се занимават с разрушителната данъчна конкуренция, ще продължат да насърчават усилията за ограничаване на печалбата и избягването на данъци," пише в изявлението на партията.

Испанският гигант за дрехи отхвърли съдържанието на доклада, заявявайки, че той е "въз основа на погрешни предположения, които водят до погрешни заключения." Inditex заяви, че стриктно спазва правилата за данъчно облагане на всички пазари, в които тя оперира.

Европейската комисия заяви, че е доволна, че някои от основните мерки, посочени в доклада са предложения, които тя вече е направила. "Тези предложения, заедно с много други мерки на ЕС ние сме поставили на дневен ред, за да блокираме данъчна злоупотреба, създавайки много по-голяма прозрачност на данъчните практики на мултинационалните компании, които да гарантират, че данъците са платени, където се основава реалната икономическа активност," коментира Ванеса Мок, говорителката на Комисията за финансови услуги и данъци.

Коментари: 0