Очаква се поскъпване на закуските
Причината е по-високата цена на тока за индустрията

По-високата цена на тока за индустрията ще доведе до поскъпване и на закуските. Това прогнозира Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна, пише „Труд“.
Все още не се знае колко точно повече ще ни струват любимите банички, кифли и други тестени изкушения. От бранша посочват, че е рано да се каже, а и всеки производител сам ще определи новите цени. Поскъпване обаче реално се предвижда, тъй като при закуските се работи 100 % на ток, докато при хляба например най-големите производители са на газ, допълва Бонев.
Преди броени дни той заяви пред „Фокус“, че до вдигане на цени се стига след като са изчерпани всички други варианти за оптимизиране на финансовата политика на бизнеса. Макар конкуренцията в бранша да е силна и повишаването на цените да е последното решение, което бизнесът би избрал, разходите за електроенергия са сериозни и са в диапазона 5 – 12 %. Тук трябва да се отбележи и акумулиращият ефект на по-висока себестойност на продукта заради повишените цени за доставка на мая, брашно, подобрители, сирене, кашкавал.
Добрата новина е, че хлябът няма да поскъпва. Основен фактор за това е сивият сектор, който тук удря над 50 %. Евентуално вдигане на цената би довела до фалити.