Огромни санкции заплашват България заради некултивирани общински депа

Заплашени са Велико Търново, Самоков, Перник, Велинград и още общини

Огромни санкции заплашват България заради некултивирани общински депа

Снимка: Unsplash

788 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

България може да бъде изправена пред Съда на Европейския съюз (ЕС) и задължена да заплати огромни санкции, защото все още не са рекултивирани 43 депа за неопасни отпадъци. Това става ясно от писмо на Европейската комисия до страната ни, изпратено днес. Подобно на заведеното дело за четиригодишното бездействие с Търговския регистър, и тук става дума за забавяне на поети ангажименти към Брюксел.

Проблемът датира от повече от десетилетие. През юли 2015 г. България бе осъдена, че не е закрила 113 стари общински депа – нещо, което е трябвало да направи още през юли 2009 г. Съгласно поетите ангажименти от страната към ЕК след първото решение на Съда всички 113 депа са с преустановена експлоатация към 2017 г., но до 31 декември 2020 г. е следвало да бъдат рекултивирани.

Към момента, 6 години след осъдителното решение на Съда на ЕС, все още общините не са рекултивирали тези депа. Финансиране за извършване на този процес е осигурен от ПУДООС и ОПОС.

Следва да се отбележи, че санкциите са както еднократни, така и дневни и са в изключително големи размери, отчитайки практиката на Съда на ЕС до момента.

Министерство на околната среда и водите ще изпрати писма до кметовете на тези общини, които все още не са изпълнили ангажиментите съгласно съдебното решение, да приключат рекултивацията до края на месец юли. В случай, че това не бъде направено от общините, те ще бъдат отнесени към Съда на Европейския съюз за налагане на финансови санкции.

Общините, включени в писмото на ЕК, са:

Велико Търново, Самоков, Трън, Казанлък, Роман, Брезник, Пордим, Чирпан, Гълъбово, Трекляно, Белоградчик, Гулянци, Костенец, Невестино (депо 1), Невестино (депо 2), Павликени, Полски Тръмбеш, Земен, Братово, Батак, Димово, Велинград, Копривщица, Елена, Стара Загора, Никопол, Пирдоп, Рила, Сапарева Баня, Плевен, Бобошево, Белово, Кочериново, Чупрене, Радомир, Каменар, Бяла (Варна), Трявна, Перник, Дупница и депата в селата Вишеград (Кърджали), Звездец и Граматиково.

Подкрепи Economic.bg