ВАС: Референдумът на Слави не е задължителен

Съдът призна още 492 гласа, но не достигат 11 505 за валидността му

ВАС: Референдумът на Слави не е задължителен
1004 ~ 1 мин. четене

Броят на гласовете за националния референдум, иницииран от Шоуто на Слави, пак не достига, за да се превърнат решенията от него в автоматично валидни.

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за резултатите от референдума и върна преписката за ново произнасяне при спазване на задължителните указания на съда при тълкуването и прилагането на закона.

Броят на гласовете обаче все пак не е достатъчен, за да може резултатите от допитването до народа да са задължителни за Народното събрание. ВАС е признал 492 от гласовете, но все още не достигат 11 505.

Според съда броят на гражданите с избирателни права не е оспорен, но ЦИК неправилно е определил броя на участвалите в гласуването, защото са отчетени само броя на намерените в кутиите за гласуването пликове – 3 488 588.

Вместо това съдът отчита, че липсата на плик може да се дължи на различни причини.

Според ВАС, както и според заключението на вещите лица, в решението на ЦИК броят на участвалите в гласуването граждани трябва да бъде 3 489 080, съобщава бТВ.

За да бъдат приети за задължителни резултатите от референдума обаче трябваше да има поне 3 500 585 действителни бюлетини, т.е. недостигащите гласове не са около 12 хиляди, а 11 505.

Решението на тричленния състав на ВАС подлежи на обжалване пред петчленен състав на Върховния административен съд с касационна жалба в 14- дневен срок от съобщаването на страните.

Подкрепи Economic.bg