ОЛАФ: България е сред лидерите по кражби на еврофондове

Сумата, раздадена чрез предполагаеми измами в България, Румъния и Унгария, достига 888 млн. евро

ОЛАФ: България е сред лидерите по кражби на еврофондове
768 ~ 2 мин. четене
България е сред лидерите по злоупотреби с европейски средства. Това показва годишният доклад на Европейската служба за борба с измамите с еврофондове (ОЛАФ).

В него се твърди, че Румъния, България и Унгария са водещите държави по измами с европари. Според доклада общата сума, раздадена чрез предполагаеми измами в трите страни, е 888 млн. евро."Резултатът година по-рано бе 901 милиона евро, но въпреки лекото намаляване на сумата, тя остава около 0,6% от целия бюджет на ЕС от 141 млрд. евро.

В доклада като пример за почти 1400 проверени случая изрично се посочва този с плащане на 1.3 млн. евро за предприятие за замразени зеленчуци в България - най-бедната страна в ЕС. Имената на компанията и заподозрените лица не се посочват, но е известно, че средствата са от Програмата за развитие на селските райони.

След като започнало разследване, следствието установило, че доставчикът на новата техника и собственикът на завода са един и същи човек, който е надул цените на необходимите неща за модернизирането на цеха. При друга схема вносители на соларни панели от Китай са излъгали митническите власти на ЕС, използвайки фалшиви документи.

Измамите и грешките са широко разпространени в програмите за усвояване на еврофондове. Британското правителство е изчислило, че има загуби в порядъка на 0,7% в социалната система заради измами.С

След препоръките от ОЛАФ в Италия и България са в ход наказателни разследвания, се посочва в доклада.

Генералният секретар на ОЛАФ Джовани Кеслер посочва, че не смята, че в ЕС има масова корупция. Но според него рязкото увеличаване на броя на засечените измами след 2013 г. показвало, че агенцията постига успехи в убеждаването на хората да докладват подобни съмнения.

Миналата година 187 млн. евро бяха възстановени чрез съдебни действия в страни членки и върнати на Брюксел. Според Кеслер трябва да бъде създадена прокуратура към ЕС, която може да има по-широки правомощия при разследване в сравнение с тези на ОЛАФ.
Подкрепи Economic.bg