Оланд: На всички им се гади от ексцесиите на Тръмп

Според френския президент думите на милиардера са „болезнени и унизителни“

Оланд: На всички им се гади от ексцесиите на Тръмп

Френският президент Франсоа Оланд заклейми поведението на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп като „предизвикващо гадене“, предаде AFP.

„Неговите ексцесии могат да те накарат да ти се догади“, заяви Оланд. Той добави, че думите на милиардера са „болезнени и унизителни“.

Раздразнението на държавния глава е продиктувано от коментарите на Тръмп срещу мюсюлманите, които според него са източник на тероризъм и не бива да бъдат допускани в САЩ.  

Поведението на бизнесмена предизвика остра реакция от семейството на американски военен от арабски произход, загинал по време на войната в Ирак. Родителите на загиналия войник обвиниха Тръмп, че с поведението си накърнява паметта на сина им, жертвал живота си за Америка. Милиардерът се опита да се оправдае, но безуспешно.   

„Демокрацията е заложена на карта и виждаме все повече и повече хора, които са подмамени от авторитаризма, особено в САЩ“, обяви френският президент.

Според Оланд ако американците изберат Тръмп, това ще доведе до глобални последствия, защото изборите в САЩ са световни избори.

Евентуална победа на Тръмп би оказала влияние и върху френския вот за държавен глава, който ще се проведе 6 месеца по-късно. „Това би довело до възход на дясното или пък до точно обратното. Кампанията в САЩ засяга теми, които след това ще се пренесат и във френската президентска кампания“, обясни Оланд.  

Коментари: 0