ООН: \"Ислямска държава\" губи позиции и финансова подркепа

Терористите напускат Ирак и Сирия

ООН: \
Терористичната групировка "Ислямска държава" губи позиции и финансова подкрепа в Ирак и Сирия. Това кара нейните членове да напускат тези държави и да се завръщат по родните си места. Това обясни на заседание на Съвета за сигурност на ООН Джефри Фелтман, помощник генерален секретар по политическите въпроси, предаде РИА Новости. 

"В Ирак и Сирия срещу предишните успехи на "Ислямска държава" по контрол на територии и наличието на псевдодържава, беше хвърлено значително предизвикателство, благодарение на усилията на някои страни-членки", каза той. 

По думите на Фелтман заплахите от членовете на "Ислямска държава" "все още остават значителни и се диверсифицират". 

"Военният натиск, оказван на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак доведе до увеличаване броя на чуждестранните бойци-терористи, които са се завърнали в родните си държави, в частност в Европа и Северна Африка", допълни още той. 

Междувременно стана ясно, че Съветът на ЕС може да налага самостоятелни санкции срещу "Ислямска държава" и "Ал Кайда", както и срещу съответни лица и организации, свързани с групировките. Вече може да се налага и забрана за пътуване в ЕС, както и да се замразяват активи на физически и юридически лица, свързани с групировките. 
Коментари: 0