ООН: Заплахата от атентати на Олимпийските игри остава висока

Тероризмът отне живота на над 28,3 хил. души през 2015 г.

ООН: Заплахата от атентати на Олимпийските игри остава висока
3812 ~ 1 мин. четене

Заплахата от терористични атаки по време на Олимпийските игри през 2016 г. в Рио де Жанейро остава висока, каза изпълнителният директор на Дирекцията на ООН за борба с тероризма Жан-Пол Лаборд.

"Заради разпространението на терористите по целия свят терористичните организации приемат Олимпийските игри като възможност да пропагандират своите атаки. И нито една страна не е защитена от това. Какво може да направи Бразилия - да вземе добрия пример от други страни, в които е имало подобни мероприятия преди "- коментира Лаборд.

Според него, съкращаването на териториите, намиращи се под контрола на "Ислямска държава", прави заплахите от атентати още по-важни за тях, защото терористите извършват нападенията в други страни.

В началото на юни, Държавният департамент на САЩ представи годишния доклад за нивото на тероризъм в света през 2015 г. Данните показват, че броят на терористичните атаки намалява с 13% през миналата година в сравнение с 2014 година, но те отнеха живота на повече от 28,3 хил. души.

В доклада се отбелязва, че най-големият спонсор на тероризма по света е Иран, а "Ислямска държава" - основната глобална заплаха".

Подкрепи Economic.bg