Опасни горещини днес, живакът стига 40 градуса

Оранжев код за жега е обявен в 11 области на страната

Опасни горещини днес, живакът стига 40 градуса

Оранжев код за високи температури е обявен днес в 11 области в страната, съобщават от НИМХ към БАН.

Опасно високи температури се очакват в областите Плевен, Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и Благоевград. Там се очакват температури между 38 и 40 градуса.

Оранжев код означава, че се прогнозират опасни метеорологични явления. Хората трябва да са внимателни, да следят прогнозите за времето и да следват съветите на властите.

Жълт код за високи температури е обявен във всички останали области в страната. Там очакваните температури са между 35 и 38 градуса - в Западна България, 32-35 градуса - в Източна България и Смолян. По-ниски ще са температурите по Черноморското крайбрежие
– 32 градуса.

В събота вечер и през нощта срещу неделя на отделни места в Северозападна България ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици. Възможни са и градушки.

Над планините ще бъде предимно слънчево и топло. По високите части ще духа умерен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 29, а на 2000 метра около 23 градуса.

По Черноморието също ще бъде слънчево. Ще духа слаб югоизточен вятър. Температурите на въздуха ще скочат до 26-29 градуса, а тази на морската вода – до 18-22 градуса. Вълнението на морето ще е 1 - 2 бала. 

Коментари: 0