ОПЕК отново намали прогнозата си за потреблението на петрол

За догодина увеличението вече се очаква да бъде 1.29 млн. барела на ден - с около 70 000 барела повече

ОПЕК отново намали прогнозата си за потреблението на петрол
Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) отново ревизира надолу прогнозите си за световното потребление на петрол през 2018 и 2019 г. Картелът също така изрази безпокойство, че  в момента има прекомерно предлагане на суровината. Новите прогнози идват само два дни, след като организацията даде да се разбере, че от следващата година вероятно отново ще бъде орязан административно добивът в ОПЕК и други големи производители, начело с Русия.

Сега картелът очаква увеличение на световното търсене до 1.5 млн. барела на ден през тази година, което обаче е с 40 000 барела по-малко спрямо прогнозираното миналия месец. Така общото търсене ще достигне 98.79 млн. барела на ден в края на тази година. Промяната се обяснява с очакванията за по-слабо търсене от Близкия изток и в по-малка степен от Китай.

За догодина увеличението вече се очаква да бъде 1.29 млн. барела на ден - с около 70 000 барела на ден по-малко от прогнозираното миналия месец. Така световното потребление се очаква да бъде 100.08 млн. барела на ден.

Що се отнася до предлагането, ОПЕК преразгледа към леко повишение прогнозата си за добива в страните извън картела през 2018 и 2019 г., най-вече заради увеличеното производство в Съединените щати.

Макар че пазарът е постигнал равновесие за момента, очакванията за 2019 г. са да има ръст в предлагането извън ОПЕК, надвишаващо увеличението на световното търсене и водещо до нарастващ излишък на пазара, посочва организацията в месечния се доклад.

Неотдавнашното преразглеждане към понижение на прогнозите за световния икономически растеж и свързаните с това безпокойства потвърждават натиска върху търсенето на петрол, наблюдаван през последните месеци, изтъкват експертите на ОПЕК.

Тези забележки са публикувани след като вчера Саудитска Арабия определи като абсолютно необходимо намаляването на световното производство на петрол с 1 млн. барела на ден, за да се уравновеси пазарът в момент, когато котировките спадат.

Най-големият производител на петрол в света обяви, че ще съкрати собствения си добив и ще намали износа си през декември с 500 000 барела спрямо ноември.

ОПЕК съобщи днес, че общото производство на картела се е увеличило със 127 000 барела на ден през октомври до общо 32.9 млн. барела на ден, според индиректни източници.

Основен принос за увеличението имат Обединените арабски емирства (ОАЕ) (+142 000 барела), следвани от Саудитска Арабия (+127 000 барела).

За пореден път това е компенсирало спада на иранския добив (-156 000) под въздействието на възобновяването на американските санкции.
Коментари: 0