ОПЕК+ отново с разногласия за добива на петрол

Картелът предупреждава за „огромни предизвикателства“, а споразумението за съкращения остава мираж

ОПЕК+ отново с разногласия за добива на петрол

Снимка: БТА

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници отложи преговорите си за съкращаване на добива на „черно злато“ за четвъртък, предава Reuters, позовавайки се на три анонимни източници.

Причината е разногласията на страните членки на ОПЕК+ по въпроса колко петрол да изпомпват от януари на фона на слабото търсене в момента. Групата, която се състои от някои от най-големите производители на суров петрол в света, първоначално се очакваше да очертае следващата фаза на производствената политика във вторник.

Цените на петрола, които бяха напът да се увеличат с над 20% миналия месец, паднаха рано във вторник. Европейският петрол от сорт Брент и американският лек суров петрол поевтиняха всеки с по 0.65%. Към 12 ч българско време обаче двата бенчмарка успяха да ограничат загубите си до около 0.2% и така европейският петрол се търгуваше за 47.80 долара за барел, а американският – за 45.25 долара за барел.

Картелът предупреди за „огромни предизвикателства“, причинени от пандемията, които вероятно ще продължат и през 2021 г.

„Шокът за петролната промишленост е огромен и неговите тежки въздействия вероятно ще се виждат и през следващите години“, заяви в понеделник Абделмаджид Атар, президент на ОПЕК и енергиен министър на Алжир.

Пандемията продължава да бушува с нарастващи случаи в много региони по света. COVID-19 продължава да влияе неблагоприятно на световната икономика и следователно на световните енергийни пазари по безпрецедентен начин“.

Настоящи производствени съкращения

ОПЕК намали добива на нефт с безпрецедентните 9.8 млн. барела на ден през май, когато пълното икономическо въздействие на пандемията започна да се проявява. През август групата намали ограниченията до 7.7 млн. барела на ден, усещайки плавно възстановяване на световната икономическа активност.

Според сегашното споразумение колективните съкращения трябва да се свият отново през януари - до 5.8 млн. барела на ден, но средното търсене от Азия и блокадите в Европа подтикнаха някои министри да се застъпват за удължаване на настоящите съкращения.

„Основният ни спор е, че групата ще сгреши от страна на предпазливостта и ще се вслуша в тревогите на пазара, произтичащи от възраждането на вируса от двете страни на Атлантическия океан“, обясни Ехсан Хоман, ръководител на изследванията и стратегията в MUFG, в неотдавнашен изследователски доклад.

Някои членове на групата са против по-големите съкращения на добива, посочвайки оптимизъм относно обещаващите резултати от ваксините, които помогнаха за издигане на цените на петрола до най-високото им ниво от март насам, усложнявайки допълнително способността за постигане на консенсус.

Разбира се, че някои членове на групата, включително Ирак и Обединените арабски емирства, са изразили опасения относно бързината на доставката на ваксините.

Търсенето на петрол продължава да изостава

ОПЕК очаква глобалното търсене на петрол да спадне с около 9.8 млн. барела на ден тази година, тъй като втората вълна от пандемията и свързания с нея локдаун поставят под контрол световния апетит за суров петрол. Следващата година се прогнозира ръст на търсенето до около 6.1 млн. барела на ден.

Коментари: 0