Британската лира започна да се възстановява след атентата

Щатските акции затвориха на по-високи нива след плана на ФЕД

Британската лира започна да се възстановява след атентата
652 ~ 3 мин. четене

Щатските акции затвориха на по-високи нива в сряда, след като пазарните участници приветстваха плана на Федералния резерв за намаляване на огромната си балансова стойност от $4.5 трилиона. В резултат на реакциите на пазара широкият индекс S&P 500 напредна с 0.25 на сто, до 2404 пункта, което е рекордна стойност от създаването му

Най-печеливш беше секторът на недвижимите имоти, който допринесе за историческия максимум. Dow Jones се повиши с 75 пункта до 21012.55, воден от доброто представяне на Goldman Sachs, която поскъпна с 1.74%, а технологичният индекс на САЩ Nasdaq се изкачи с 0.4%. Повечето европейски борси затвориха на червено, докато лондонският FTSE 100 добави 0.40% към стойността си. DAX затвори дневната търговия на 12642 пункта, което е понижение с 0.13%. 

След ужасяващата терористична атака в Манчестър, която внесе паника на Острова, британската лира започна да възстановява позициите си. Валутната двойка GBP/USD поскъпна с 0.11%, но все още остава под психологическото ниво от 1.30 долара за паунд. Единната валута поскъпна с 0.33 на сто до 1.1218 долара за евро, с перспектива в краткосрочен план да тества нивото 1.13. 

Цената на петрола записа загуба след разочароващите данни от запасите на бензин. Щатският петрол затвори на 51.28 долара за барел, което е дневно изменение от -0.42%, докато сортът Брент се понижи с 0.53 на сто. Слабият долар даде възможност на златото да поскъпне и XAUUSD затвори малко над 1251 долара за трой унция, докато среброто поскъпна с почти 1%.

Заседание на OPEC

В рамките на деня петролните министри на страните от OPEC заедно с основните производители на суровината ще заседават във Виена, за да решат дали да удължат срока на споразумението им за ограничаване добива на нефт, което изтича на 30 юни. Според водещи анализатори се очаква споразумението да бъде удължено с нови 9 месеца до март 2018 година. Дори се спекулира за допълнително ограничаване на производството, но е малко вероятно това да бъде единодушно одобрено.

Archer Daniels Midland 

От средата на 2016 година акцията се движи в рейндж между 41.40 - 47.40 При опита за пробив под линията на подкрепа следва отскачане  на цената, което е предпоставка за поскъпване до зоната на съпротива около $47 за акция. Покачване на индикатора RSI над средната линия 50 ще даде преимущество на купувачите и може да очакваме поскъпване, което да доведе до пробив над низходящата линия на съпротива. Очакваме в средносрочен план акциите на компанията да достигнат $51.8, докато спад под 40 би променило нагласите ни.

USD/CHF 

Валутната двойка направи неуспешен опит за обръщане на низходящия тренд с пробив над горната граница  на канала, но бързо цената беше коригирана и се върна в рамките на канала, което потвърждава, че продавачите са движещата сила на този етап. Подходящо ниво за поставяне на чакащи поръчки е няколко пипса под  0.97, с цел линията на подкрепа на низходящия канал около 0.96.

Natural Gas 

Природният газ се движи във възходящ канал с малак наклон, което до някъде говори за равновесие между купувачи и продавачи. Цената е в близост до границата на подкрепа на канала и виждаме сигнал за понижение от индикатора Стохастик, което може да доведе до низходящ пробив и насочване към психологическото ниво 3.0. Желателно е след пробив на линията на подкрепа да изчакаме потвърждение, че цената няма достатъчно сила да се върне в рамките на канала.

DAX 

След дългосрочното възходящо движение, индексът е на път да осъществи пробив на втора микро тренд линия, с което ще отслаби тренда и може да доведе до дългоочакваната корекция на капиталовите пазари. Първата важна зона на подкрепа е 100 дневната средна, която ограничава индекса от по-сериозно понижение. Индикаторът MACD подкрепа идеята за корекция на пазара, но трябва да бъдем внимателни от възходящо пресичане на сигналната линия и подвижната средна на индикатора, което ще доведе до рязко възстановяване на изгубените стойности.  

Подкрепи Economic.bg