Опозицията в Израел се обединява срещу 12-годишното управление на Нетаняху

Сегашният премиер на страната нарече коалицията "заплаха за сигурността на Израел"

Опозицията в Израел се обединява срещу 12-годишното управление на Нетаняху

Лидерът на крайната десница от партия „Ямина“ Нафтали Бенет

Снимка: БТА

372 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

В Израел опозицията се обединява, за да състави правителство. Ако успее, това ще сложи край на 12-годишното управление на Бенямин Нетаняху. Лидерът на крайната десница от партия „Ямина“ Нафтали Бенет обяви, че ще подкрепи „правителство на промяната“ с опозиционния лидер Яир Лапид, чиято центристка партия се класира на второ място на последните избори. Бенет заяви, че е взел решението, за да не се стигне до пети поредни избори в Израел за малко повече от две години.

В отговор Нетаняху обвини Бенет, че предава израелската десница, но заяви, че все още има шанс да състави кабинет. Срокът изтича в сряда.

На парламентарните избори преди повече от два месеца Нетаняху и съюзниците му - ултрарелигиозни и ултраконсервативни формации, не можаха да съберат необходимите 61 гласа в 120-местния парламент.

Със съставяне на кабинет бе натоварен Яир Лапид, лидер на „Йеш Атид“ - най-голямата опозиционна партия. Той от своя страна предложи сделка на националиста Нафтали Бенет, като му предлага първи да заеме министърпредседателския пост в едно съвместно правителство с ротационно лидерство.

Преговорите бяха прекъснати за близо две седмици, когато по-рано този месец избухна войната с „Хамас“ в ивицата Газа.

Тази вечер, броени минути, след като Бенет подкрепи коалицията „всички срещу Нетаняху“, премиерът излезе по телевизията, нарече плана да бъде изместен „заплаха за сигурността на Израел“ и допълни, че десницата все още има шанс да формира кабинет.

По закон Яир Лапид има още само три дни, за да осъществи предоставения му мандат. За да разчита на мнозинство в Кнесета, ключова ще бъде не само подкрепата на Бенет, но и на арабските депутати.

Коментари: 0