САЩ са шпионирали Меркел през Дания

Агенцията за национална сигурност e използвала инфраструктурата на северната държава, за да подслушва и други европейски политици

САЩ са шпионирали Меркел през Дания

Снимка: БТА

2159 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Датската тайна служба е помогнала на САЩ да шпионират европейски политици, включително германския канцлер Ангела Меркел – от 2012 до 2014 г. Службата за отбранително разузнаване (FE) си е сътрудничила с Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) за събиране на информация, се казва в доклад на датската телевизия Danmarks Radio. Според доклада разузнавателни данни са събрани и за други служители от Германия, Франция, Швеция и Норвегия.

Подобни твърдения се появиха още през 2013 г., припомня BBC. След това тайните, изнесени от американския разобличител Едуард Сноудън, твърдят, че NSA подслушва телефона на германския канцлер.

Когато тези твърдения бяха отправени, Белият дом не ги отхвърли категорично, но заяви, че телефонът на г-жа Меркел не е бил подслушван по това време и няма да бъде в бъдеще.

В нов доклад, споделен с няколко европейски информационни агенции, се казва, че NSA е осъществявала достъп до текстови съобщения и телефонни разговори на редица видни личности чрез подслушване на датски интернет кабели в сътрудничество с FE.

Предполагаемата организация, посочена в доклада с кодово име „Операция Папур“, позволява на NSA да получава данни, използвайки телефонните номера на политиците като параметри за търсене, според Danmarks Radio. Докладът идва след разследване от страна на телевизионния оператор, включващо интервюта с девет източника, за които се твърди, че са имали достъп до класифицирана информация, съхранявана от FE.

Заедно с Меркел, тогавашният германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и лидерът на опозицията по това време Пеер Щайнбрук също са били обект на атака.

Датският министър на отбраната Трине Брамсен, който по-рано е бил информиран за шпионажа, каза пред Danmark Radio, че „системното подслушване на близки съюзници е неприемливо“.

Нито FE, нито NSA все още не са коментирали последните доклади.

След новините в неделя, Едуард Сноудън обвини американския президент Джо Байдън, че „за пръв път е дълбоко замесен в този скандал“. Настоящият президент е бил вицепрезидент на САЩ по времето, когато се извършва наблюдението.

Трябва да има изрично изискване за пълно публично оповестяване не само от Дания, но и от техния старши партньор“, написа той в Twitter.

През 2013 г. Сноудън, бивш служител на Централната разузнавателна агенция на САЩ (ЦРУ) - разкри в медиите подробности за обширно интернет и телефонно наблюдение от американското разузнаване. След това Вашингтон го обвини в кражба на държавно имущество, неразрешено предаване на информация за националната отбрана и умишлено предаване на класифицирани разузнавателни съобщения. По-късно Сноудън потърси убежище в Русия.

Преди доказателствата, които той изложи, висши служители на американското разузнаване публично настояваха, че NSA никога не е събирал съзнателно данни от частни телефонни записи.

Коментари: 0