ОПРЧР е достигнала до 1 млн. млади българи

Гоним 100% усвояемост и минимални финансови корекции, заяви социалният министър Ивайло Калфин

ОПРЧР е достигнала до 1 млн. млади българи
136 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

„Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” вече е достигнала до 1,5 млн. българи, 1 млн. от които са младежи. Тя съдържа програми, свързани с обучение, професионална квалификация, грижи за деца и т.н. Фокусът в нея е към младите – различни видове студентски практики, обмени, подпомагане на млади учени и докторанти и т.н.

Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на дискусия от кампанията „9-те пътя към еврофондовете: Оперативна програма Развитие на човешките ресурси“, предаде репортер на Economic.bg.

По отношение на социалното включване, министърът обясни, че 74 хил. души са получили и получават услуги с помощта на програмата. 3000 деца са изведени от институциите и настанени в центрове от семеен тип. "Със социалната икономика бе осигурена работа на над 7800 души”, изтъкна Калфин.

В България се създава група граждани, които се маргинализират, те нямат интерес или компетенции да се включат в пазара на труда. Бизнесът иска висококвалифицирани, знаещи и можещи хора. Другите са пренебрегвани и постепенно губят мотивация. Целта ни е те да станат част от пазара на труда. Основно това са млади хора до 29 г., както и хората в предпенсионна възраст – над 55 г., доста от които са дългосрочно безработни. Нуждите на работодателите и общините трябва да бъдат задоволени с подготовка на подходящите кадри, обясни социалният министър.

"Стремим се да ограничим изцяло субсидираните програми за сметка на такива, в които разходите се разделят между работодател и МТСП", поясни Калфин.

"Едната от целите на ОПРЧР е да надгражда постигнатото в образованието и квалифицира кадрите на пазара на труда. Важна е ролята на общините – от над 1000 социални услуги у нас, голяма част се предоставят и управляват от общините", добави още той.

Общият бюджет на ОПРЧР за новия програмен период е 2,136 млрд. лв., от които 1,266 млрд. лв. са насочени към пазара на труда, а 658 млн. към програмите за социално включване. "Отворени са 15 процедури, сключихме новите договори с общините. Вече са извършени плащания, ОПРЧР е първата програма, която започна да изплаща суми на бенефициентите. До момента сме разплатили 28 млн. лв.", коментира Калфин.

ОПРЧР може да подпомага земеделските производители да наемат хора, но заетостта трябва да бъде насочена към преработка на продукцията – създаване на храни и т.н. Идеята е да се стимулира производството с по-висока добавена стойност.

20 млн. от ОПРЧР са под формата на финансови инструменти, които ще се разработват от Фонда на фондовете. Целта е да се върнат, и то в пъти, най-вече чрез социално предприемачество.

МТСП управлява и още една ОП – Фонд за подпомагане на най-бедните. Благодарение на нея се разнася храна на най-бедните българи, като вече са сключени договори с доставчиците. Програмата финансира и обществените трапезарии – те вече ще са целогодишни и ще обхванат повече хора. „Вече са сключени договори с общините, разчитаме на тяхното сътрудничество. Имаме възможност за иновации, така че програмите да станат максимално ефективни”, заяви вицепремиерът.   

Подкрепи Economic.bg