Оранжев код в три области

Жълт код в още 18 области, обяви НИМХ към БАН

Оранжев код в три области
Автор: Стилиян Гребеничарски

Оранжев код за опасни метеорологични явления е обявен в три области в страната днес. Според Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, с повишено внимание поради обилни валежи и силен вятър са Смолян, Кърджали и Хасково.

В тези области през деня и през нощта срещу 1 февруари ще духа силен и бурен юг-югозападен вятър със скорост 20-25 м/сек. и пориви около 30 м/сек. В следобедните часове вятърът временно ще отслабне, но по-късно отново ще се усили. Ще бъде дъждовно със сумарно количество 40-50 л/кв.м.

В още десет области е обявен жълт код за силен вятър и обилни валежи – Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен, Търговище, Русе, Разград, Силистра и Добрич, а в осем за обилни валежи - София, София – област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора.


Въпреки че в другите области няма обявено предупреждение за опасни явление, Нова телевизия съобщава за отнесени покриви, повалени дървета и прекъснати електропроводи в районите на Монтана, Ловеч и Велико Търново. Най-силно засегнати са градовете Вършец и Берковица. В ефира на медията кметът на Вършец съобщи, че в областта е обявено бедствено положение, изкоренени са дървета, отнесени са покриви и е прекъснато електрозахранването. По думите му, поривите на вятъра са достигали 150 км./ч., което е безпрецедентно за региона. Няма пострадали хора, но две села са откъснати от света.

Поради паднали дървета и клони е затруднено движението по някои пътища в региона, а временно е бил затворен и проходът Петрохан. От АПИ съобщават, че движението е възстановено, но призовават водачите да преминават с повишено внимание.

Има сигнали за нанесени щети от бурния вятър и в столицата.

 В Източна България ще има валежи, които в следобедните часове временно ще спрат, но от юг-югозапад отново ще завали. Преди обяд в Източна България ще продължи да духа силен и бурен юг-югозападен вятър, който след обяд временно ще отслабне, но към края на деня отново ще започне до се усилва. Дневните температури ще останат високи, в повечето места максималните ще са между 10° и 15°. През нощта срещу неделя, ще бъде облачно с валежи от дъжд, а в планините, по високите западни полета и в Предбалкана - от сняг. На много места, особено в Югоизточна България валежите ще са интензивни. Отново ще бъде и твърде ветровито, съобщават от НИМХ.

В планините бурният югозападен вятър временно ще отслабне и в по-ниските части ще се ориентира от югоизток. Валежите също временно ще спрат, а облачността ще се разкъса, но в следобедните часове от юг отново ще завали. Максимална температура на 1200 метра около 6°, на 2000 метра - около минус 1°.

Над Черноморието ще бъде облачно, дъждовно и ветровито. Ще духа силен и бурен юг-югозападен вятър, който в следобедните часове временно ще отслабне, а валежите за кратко ще спрат. Вълнение на морето ще бъде 3-5 бала.

Коментари: 0