„Червен“ януари за Wall Street

Забавянето в щатския растеж и притеснения за Европа доведоха до спад и в последната сесия за месеца

„Червен“ януари за Wall Street
Автор: Стилиян Гребеничарски


Американските акции завършиха първия месец от година със спад. Петъчната сесия бе силно волатилна, а поведението на инвеститорите бе водено от по-слабия икономически растеж в страната за третото тримесечие и опасенията, че нестабилността в Европа ще окажат влияние върху бизнеса в щатите, пише Reuters.

DJIA се понижи с 1,45% до 17 165 пункта, S&P 500 загуби 1,3% до 1995 пункта, а NASDAQ – с около процент до 4635 пункта. Единствено енергийният индекс на S&P добави 0,74%, след като петролът поскъпна силно с близо 8%, реагирайки на данни за значителен спад в броя петролни сонди в САЩ.

Dow Jones Industrial Average и S&P 500 отчетоха седмичен спад от 2,8%, понижението за периода при NASDAQ е 2,6%. Негативен за пазарите зад океана е и целият януари. S&P загуби 3,1% за първия месец от годината, което го превръща в най-лошия за индекса от януари 2014 г. За първи път от април-май 2012 г. е регистриран и втори пореден месец на спад.

В петък търговията бе интензивна, като 8,5 млрд. дяла смениха притежателите си на американските борси, при средно малко под 7 млрд. за последните пет сесии. Фокусът на пазара бе насочен към пазарния дебют на веригата ресторанти Shake Shack. По време на IPO-то акциите на компанията поскъпнаха с близо 119%.

Коментари: 0