Оранжевото чудо на Кристо затваря днес

Инсталацията дари щастие на над 1,3 млн. души

Оранжевото чудо на Кристо затваря днес

Днес е последният ден на плаващите кейове на остров Изео на художника от български произход Кристо, привлекли повече от един милион посетители – два пъти повече от очакваното. Хора пристигаха отвсякъде, за да вървят по тях. Не за да пазаруват в Италия или да се срещат с приятели. Просто да походят – удивен бе Кристо.

Често на бос крак, за да почувстват движението, придвижвайки се с инвалидна количка или водещи кучето си, посетителите бяха масово привлечени от странната атракция предложена от артиста – ходене по вода. Трите километра „плаващи понтони“ върху езерото Изео, покрити с жълто-оранжев на цвят плат, контрастиращ с тъмно зелената вода и зелените склонове на заобикалящата планина, свързваха крайбрежния град Сулцано с островите Монте Изола и Сан Паоло.

Кристо постигна с кейовете си фурор, който надхвърли и най-оптимистичните прогнози. Над 1,3 млн. души посетиха артистичната инсталация и ефектът при всички беше един и същи - щастие и радост в очите им въпреки часовете по опашки и в трафик. На кейовете на Кристо всеки можеше да прави, каквото си иска - да яде като на пикник, да спи, да лежи, да се пече, да се къпе в езерото. Италианец, облечен като Христос, се разхождаше почти всеки ден по пътеките. Мъж от южния град Потенца си търсеше съпруга с табелка на врата. Пътеките бяха перфектната локация за снимки - тук беше и триумфът на селфито. Кейовете бяха това, което искаше Кристо - мястото, на което да почувстваш слънцето, вятъра, въздуха, водата.

Структурата, направена от 200 000 полиетиленови куба, подлежащи на пълно рециклиране, свързани помежду си с 200 000 гигантски винта, бе открита на 18 юни с амбицията да привлече по 25 000 посетители в делничен ден и 40 000 през уикенда или половин милион за 16 дни.Средно обаче по плаващите понтони преминаваха по 100 000 души на ден и дори 120 000 през уикенда. 

Както и при всяко друго творение на Кристо, който вече опакова Пон-Ньоф в Париж и Райхстага в Берлин, успехът бе гарантиран. Сегашната инсталация струва 16 милиона евро и бе финансирана с продажбата на рисунки и подготвителните проекти, пише БГНЕС.

Коментари: 0