Орбан иска България в Шенген

ЕС да изгради защитна линия по северната граница на Гърция, настоява унгарският премиер

Орбан иска България в Шенген
180 ~ 2 мин. четене

България трябва да влезе в Шенгенската зона за свободно движение на ЕС, а Съюзът трябва да установи нова защитна линия по северната гранична линия на Гърция, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан в интервю за държавното радио на Унгария, цитирано от БТА.

 „Мисля, че следващата защитна линия, която трябва да изградим, е по протежението на северната граница на Гърция”, заяви той.

По думите му България, една от северните съседки на Гърция, трябва да бъде приета в Шенгенската зона, а Македония трябва да получи финансова подкрепа и друга помощ, за да може да засили защитата си.
„Не мисля, че само сделката с Турция ще бъде достатъчна”, каза Орбан.

През октомври ЕС предложи на Турция помощ от 3 млрд. евро, възможност за облекчено пътуване в съюза и подновяване на преговорите за членство в замяна на помощ за намаляване на броя мигранти в Европа.

„Хубаво е, че (Турция) е обещала, че там ще има линия на защита, но ние трябва да построим сами със собствени средства една на северната граница с Гърция и да спрем – не да забавим, а да спрем миграцията“, добави той.

Според него Германия, която миналата година посрещна над 1 милион бежанци, наскоро се е обърнала към „здравия разум“ с решението си да забави броя на идващите мигранти.

Самата Унгария беше сред първите държави в Европа, която издигна ограда по границата си за спиране на мигранти, идващи на нейна територия. Първоначално бариерата предизвика критики от страна на другите европейски държави, но в последствие и страни като Словения и Австрия също поставиха гранични ограда, а други въведоха граничен контрол.

Турция вече изисква визи за влизащите сирийци. „От 8 януари сирийците, които влизат в страната през нашите въздушни и морски граници, ще трябва да получават виза. Но на сухопътната ни граница ще продължи политиката на отворени врати”, посочи говорителят на турското външно министерство Танжу Биглич.

Според него, въвеждането на визи е свързано с необходимостта от мерки срещу нелегалната миграция. Според турските медии, новият визов режим е необходим за по-внимателно наблюдаване на потока сирийци, които идват от страни като Египет или Либия.

Турция и Сирия обявиха отмяната на визовия режим през 2009 г. От началото на кризата и бойните действия в Сирия, в Турция пристигнаха повече от 2 млн. сирийци. Около 250 хил. от тях живеят в специално изградени от турските власти бежански лагери.

Подкрепи Economic.bg