Осъдиха мениджър на Volkswagen на 7 г. затвор заради „Дизелгейт“

Оливър Шмит е изиграл ключова роля в прикриването на софтуера, фалшифициращ данните за вредни емисии от дизеловите коли на марката

Осъдиха мениджър на Volkswagen на 7 г. затвор заради „Дизелгейт“
1432 ~ 2 мин. четене
Седем години лишаване от свобода и 400 000 долара глоба – това е ефективната присъда за мениджъра на германския автомобилен концерн Volkswagen Оливър Шмит, предават световните информационни агенции. Присъдата е издадена в САЩ във връзка с аферата „Дизелгейт“, която избухна през септември 2015 г. 

Припомняме, че скандалът разбуни духовете в автомобилния свят, след като в САЩ разкриха, че от Volkswagen са инсталирали софтуер, спомагащ за това да се манипулират тестовете за излъчването на някои вредни газове. Установено бе, че програмата е внедрена в 11 млн. дизелови коли на марката. Така концернът години наред е успявал  да заобикаля строгите еко регулации.

Впоследствие стана ясно, че тези автомобили са изхвърляли до 40 пъти над евроейските норми за азотен оксид. Това доведе до изтегляне на милиони автомобили по света, предизвика оставките на някои от най-висшестоящите мениджъри на VW, съкращенията на над 30 000 служители, многобройни критики и разследвания срещу германската компания по света. 

В момента автомобилният производител плаща обезщетения в размер на десетки милиарди долари заради аферата и продължава да е във фокуса на разследвания в различни страни. 

Окръжният съд в Детройт сега се е произнесъл по едно от тях. Според съдия Шон Кокс именно Шмит е изиграл една от ключовите роли в прикриването на фалшифициращия софтуер на Volkswagen, като целта му е била да си осигури безпрепятствен път нагоре в йерархията на комапнията. 

Това е поредна черна точка за германския автомобилен концерн, чието реноме е все по-трудно да бъде възстановено. Освен аферата „Дизелгейт”, компанията успя да се замеси и в друг скандал, след който се наложи да изтегли близо 2 милиона свои автомобили от Китай заради повреда в горивни помпи. 
Подкрепи Economic.bg