70% от българите държат на депозит сума под една заплата

21% от сънародниците ни са енергийно бедни

70% от българите държат на депозит сума под една заплата
3689 ~ 1 мин. четене

В банките има влогове за 40 милиарда лева, но само 20% от българите с депозити държат по над 5000 лева. Това каза кредитният експерт Тихомир Тошев пред бТВ тази сутрин.

„Тези 40 млрд. са резултат от тежките години след кризата, българинът се настрои спестовно. 80% от българите имат депозити под 5000 лева. Под 1000 лева са 70%”, каза той. По думите му обаче е голям броят и на тези, които нямат никакви спестявания и затова по празниците теглят по 200-300 лева стоков или бърз кредит. Тошев посочи, че става дума за около 16% от хората у нас.

Икономистът Мика Зайкова отбеляза, че на този фон 21% от нашите сънародници са енергийно бедни заради ниските доходи, небалансираните цени на тока (по думите й, реално електроенергията струва 35% от това, което плащаме, а останалото е „надстройка”) и ниска енергийна ефективност.

Тя изрази мнение, че либерализацията на енергийния пазар няма да бъде истинска: „Ако ние направим истински пазар, не бива да се боим от либерализацията. Либерализацията е конкуренция, тя непременно ще повиши цените. Ние обаче не правим истински пазар – има едни такси, които нямат нищо общо с пазара”.

„Българинът е много чувствителен заради ниските доходи. Продължаваме да сме с най-ниските доходи в ЕС”, отбеляза и Тихомир Тошев.

„Причината да получаваме ниски доходи не са само лошите работодатели. Ниското образование, ниската производителност – всичко, което има по-добро образование, гледа навън”, подчерта Мика Зайкова.

Подкрепи Economic.bg