От началото на април клиентите на „Булгаргаз“ може да бъдат компенсирани

Теменужка Петкова обясни, че нуждата „Газпром“ да връща пари на България е хванала правителството неподготвено

От началото на април клиентите на „Булгаргаз“ може да бъдат компенсирани

Снимка: Economic.bg

2792 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Никога досега не е имало случай някой да трябва да връща пари на България, досега все е налагало страната ни да доплаща. Именно затова сега държавата се оказва неподготвена как да разпредели обратно към клиентите на „Булгаргаз“ парите, които ще ѝ бъдат върнати от руската „Газпром“ заради понижените с 40% от 5 август 2019 г. цени на руския природен газ.

Това обясни в студиото на „Панорама“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова, добавяйки, че със сигурност 150-те млн. лв., които „Газпром“ трябва да върне на „Булгаргаз“, ще бъдат възстановени на клиентите на „Булгаргаз“ и на техните подизпълнители по веригата.

„Ще направим работна група в Министерство на енергетиката и във възможно най-кратък срок ще намерим механизъм как клиентите на „Булгаргаз“ и техните клиенти да си получат обратно парите“, заяви Петкова.

Тя отказа да се ангажира с конкретен срок кога ще е готов въпросният механизъм, но каза, че ще се действа възможно най-бързо, споменавайки, че на 1 април Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да определи цената на природния газ в България за следващото тримесечие.

По отношение на процентното съотношение между руския, американския и други видове газ в енергийния микс на страната министърът каза, че няма да има никакви квоти и разпределение. Именно това, по думите ѝ, е една от ползите от диверсификацията на източниците на газ - сигурност на доставките и конкуренция при цените.

На въпрос дали завършването на газопровода „Балкански поток“ би разсърдило САЩ, а пък евентуално спиране на строежа му не би предизвикало недоволство от Москва, Петкова заяви, че най-важното е страната ни да съблюдава европейските правила за изпълнението на проекта. Според нея, докато тези правила се спазват, не би трябвало да има проблеми около газопровода.

Коментари: 0