15 от най-грозните небостъргачи

Те не са примери за естетика в дизайна

15 от най-грозните небостъргачи
10001 ~ 3 мин. четене

Проектирането на каквото и да било, да не говорим за масивна сграда, не е проста задача. То изисква прагматично вземане на решения, съчетано с дръзко творчество. Както при всякаква форма на изкуство, дизайнерът в крайна сметка се стреми да направи нещо учудващо и оригинално. Понякога това усилие се изплаща под формата на трайна структура - работа, която надхвърля времето и мястото. Докато други не се справят с тази задача.

Разбира се, не винаги това е грешка на архитекта. Но уви, архитектурата, както всички творчески начинания, е и жестока.

Вижте 15 от най-грозните небостъргачи в света.

1. Кулата Nabemba, Бразавил, Конго

Висока 610 фута и разположен в Бразавил, Конго, кулата Nabemba е най-високата сграда в страната. Масивната структура е подходящо наречена на най-високата планина в страната – Набемба.

2. Конгресният център на Орегон, Портланд, САЩ

Отворен през 1990 г., Конгресният център на Орегон се намира на източната страна на река Уиламет в Портланд. Проектирано от американската фирма ZGF Architects, пространството заема 1 милион квадратни метра, което го прави най-големият конгресен център в държавата (но със сигурност не е най-добре изглеждащият).

3. Hypo-Haus, Мюнхен, Германия

Hypo-Haus, както наричат централата на HypoVereinsbank в Мюнхен, може да е домът на петата по големина финансова институция в Германия, но банковата компания е изпуснала мярката при проектирането на сградата, в която са разположени хилядите й служители.

4. Радио и телевизия Кайро, Египет

Сградата на радиото и телевизията в Кайро е висока 328 фута. Баналната египетска структура е проектирана от Naoum Shebib Architects и завършена през 1957 година.

5. Elevador Lacerda, Бразилия

Приветстваме факта, че Elevador Lacerda, първият асансьор в Бразилия, датира от 1869 г. и е възстановен през 1930 г. в сегашия си вид. Но дизайнът му никак не е изключителен, напротив.

6. Библиотека „Робъртс” на Университета на Торонто, Канада

Макар и сграда на библиотека, тя не предразполага домашен уют. Завършена през 1973 г., тя е проектирана от Mathers & Haldenby Architects.

7. Централата на BMW, Мюнхен, Германия

Завършена през 2006 г., централата на BMW в Мюнхен е проектирана да изглежда като четирицилиндров автомобилен двигател. И докато идеята е интересна, то, крайният продукт изглежда детински.

8. Хотел Ryugyong, Северна Корея

Независимо, че хотелът Ryugyong в Северна Корея, след три десетилетия, все още се строи, вече можем да кажем, че този небостъргач няма да бъде най-красивият на планетата. Проектиран от Baikdoosan Architects & Engineers, структурата с височина 1083 фута все още не е довършена.

9. Националната библиотека на Беларус

Въпреки че Националната библиотека на Беларус е основана през 1922 г., настоящата сграда, в която се помещават всичките й книги, не е завършена до 2006 г. Сградата е проектирана от архитектите Михаил Виноградов и Виктор Крамаренко и изглежда леко кичозно.

10. Словашкото радио

Сградата на Словашкото радио в Братислава е завършена през 1983 г., след 16 години строителство. Структурата, която прилича на обърната пирамида, е проектирана от Щефан Светко, Щефан Дъркович и Барнабаш Кислинг.

11. Mirador, Мадрид, Испания

Проектирана от холандската фирма MVRDV, сградата Mirador в Мадрид е колекция от различни панели, подредени вертикално около обществен плаж. Структурата е завършена през 2005 г., след четири години строителство.

12. Руското посолство в Хавана, Куба

Руското посолство в Хавана, проектирано от съветския архитект Александър Рошев, бе завършено през 1985 г.

13. Torre Velasca, Милано, Италия

Вероятно една от причините, поради които Милано се смята от мнозина за грозен град, е сградата Torre Velasca. Проектирана от базираната в Милано фирма Studio BBPR, структурата е завършена през 1958 година.

14. Strata SE1, Лондон, ВеликобританияНамира се в Лондон и е завършена през 2010 г. за приблизително 146 милиона долара. Strata SE1 (наричана още "Razor" или "Electric Razor" – Електрическата самобръсначка) е проектирана от фирмата BFLS, базирана в Обединеното кралство.

15. Небостъргачът Verizon в Ню Йорк, САЩ

Сградата на Verizon в Ню Йорк, проектирана от Rose, Beaton & Rose  и завършена през 1975 г., е не само естетически неприятна, но се намира в центъра на Манхатън, близо до Бруклинския мост и Ийст Ривър. Което означава, че е загубена една страхотна възможност в първокласното пространство за недвижими имоти в Ню Йорк.

Коментари: 0