От „твърд Brexit” ще загубят Източна Европа и Турция

Днес британският парламент ще гласува орязана версия на споразумението за Brexit

От „твърд Brexit” ще загубят Източна Европа и Турция

Снимка: БТА

Търговията с множество източноевропейски развиващи се икономики и със съседна Турция ще бъде негативно засегната,  ако Великобритания излезе от ЕС без споразумение (т.нар. „твърд Brexit”). Това сочи доклад от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), пише агенция Reuters.

Банката, която всяка година инвестира милиарди евро в Източна Европа и Турция, прогнозира, че 6.8% от общия износ на региона, изчислен в местна валута, ще понесе негативни последици от евентуалното прекъсване на търговските връзки с Великобритания. Най-много ще пострада износът от Кипър, Турция и Полша, които изнасят към британския пазар между 7.9% и 9.1% от продукцията си.

Вчера Reuters, цитирайки европейски източници, писа, че според дипломатите в ЕС Великобритания е по-вероятно от всякога да излезе от ЕС без споразумение за бъдещите им политически и икономически отношения.

Все пак е възможно страната да напусне Блока на 22 май със споразумение, ако премиерът Тереза Мей успее да убеди парламента в Лондон тази седмица да ратифицира документа. Досега депутатите два пъти отхвърлиха споразумението и Мей внесе орязана версия на документа, която ще бъде подложена на гласуване днес.

Коментари: 0