Учениците ще ходят безплатно на театър

Актьорите също ще посещават училищата, като представят изучавани в момента произведения

Учениците ще ходят безплатно на театър

Снимка: МОН

8422 ~ 1 мин. четене

Детските градини и училищата ще организират посещения в държавните културни институти в страната, а те ще разработват и предлагат проекти на образователни програми, спектакли, концерти и други сценични изкуства. Това предвижда споразумение за сътрудничество между Министерство на образованието и науката и Министерство на културата, което подписаха министър Красимир Вълчев и заместник-министър Румен Димитров. 

Целта е да се засили интересът на децата и учениците към българската идентичност, традиции, история, и съвременни форми в областта на театралното, музикалното и танцовото изкуство. 

Културните институции ще обявяват на сайтовете си в началото на всяка учебна година предстоящите събития и ще получават заявки за посещения от училищата и детските градини.

За да заведат децата безплатно на театър, училищата ще трябва да кандидатстват по програмата, началото е 10 май. Всяко училище ще може да участва с по един проект на стойност 2500 лева. Актьорите също ще посещават училищата, като представят изучавани в момента произведения.

„Министерството на образованието иска да провежда последователна политика на разширяване на образователната среда на учениците. Амбицията ни е все повече ученици да имат възможност да посетят различни културни институции и да има много повече дейности в областта на изкуствата“, каза министър Красимир Вълчев. 

През лятото на 2018 г. МОН подписа споразумение с МК за провеждане на учебни часове в музеите. По модул „Музеите като образователна среда“ бяха финансирани със 120 000 лева проекти, в които се включиха над 5000 ученици.

Подкрепи Economic.bg