Отговорният избор на легло за спалнята

Отговорният избор на легло за спалнята

Снимка: Serpact

1972 ~ 3 мин. четене
Автор: Serpact

Изборът на спалня - оптимален размер, добре подбрана основа, подходяща твърдост, красив дизайн, е отговорна работа и изисква щателно проучване на пазара. Ако изборът е правилен, утрото Ви винаги ще е добро, въпреки ранното звънене на будилника и капризите на времето.

Размерът има значение

Традиционните двойни размери са 160x200 или 180x200 см. Има, разбира се, и по-големи опции - 200x200 см, както и по-малки, за помещения с малка площ - 140x200 см. Дължината на леглото трябва да се изчисли по формулата: височината на най-високия ползвател + 20 см, в противен случай краката ще опират в таблата или ще висят.

Височината на леглата е стандартна за всички продукти.

Когато планирате размерите на леглото и ги сравнявате с площта на помещението, отчитайте разстоянието между стената и страната на леглото, което трябва да бъде най-малко 70 см. То е необходимо, за да можете свободно да минавате от всяка страна, както и да поставите нощно шкафче или малка масичка.

Важна роля играе и размерът на гърба на спалнята. На висок гръб е удобно е да се облегнете, за да четете или гледате телевизия. На конструкция с рафтове ще можете да поставите неща, които искате да Ви бъдат под ръка - книги, очила, будилник или смартфон.

Два от най-надеждните, тествани във времето и не стареещи материали - метал и дърво, ще Ви служат десетилетия. Те не се деформират и не губят от външния си вид. Икономичен вариант е ПДЧ с добри експлоатационни характеристики и по-евтини.

Формата на леглото има пряко влияние върху естетиката и възприемането на интериора. Класиката в жанра е правоъгълно или квадратно легло с табла и тапицерия. Малките спални модели с високи крака изглеждат страхотно - те визуално повдигат основата над пода, а декорът не изглежда толкова „тежък“. В същото време височината на пространството под леглото може да се използва като система за съхранение.

Леглата с кръгла или овална форма са много популярни. На закрито те изглеждат много стилни, но изискват много място за монтаж, поради което са приемливи само в просторни помещения. Удобно ли е да спите на кръгло легло? Безспорно да, кръглият матрак има стандартен пълнеж и се различава от правоъгълния единствено по форма. И по цена.

Ултрамодерно решение за малки стаи са трансформиращи се легла. В такива случаи леглата се „скриват“ в килер, подиум или ниша в стената. Чудесно решение за тези, които не искат да се примиряват с малка площ и да спят на разтегателен диван.

Дъното на леглото може да бъде твърдо (от шперплат, ПДЧ, дърво и др.) или подматрачна рамка с ламели. Дъното на леглото е фиксирано или прикрепено отделно. Една от най-популярните, добре доказани опции е ортопедична платформа с два реда летви на метална рамка. Когато избирате отделна основа, дайте предпочитание на дизайн с пет крака - той е по-траен и надежден.

Няколко съвета за избор на матрак

Ако не искате да усещате движението на партньора, който се обръща и върти насън, имате нужда от твърд матрак с двойно независимо пружинно устройство или безпружинен модел с памет на формата.

В случай, че разликата в теглото достигне 40-50 кг, препоръчваме да закупите два единични матрака: идентични по форма и размер, но с различни пълнежи. В комплекта ще трябва да закупите ортопедично покритие за двоен матрак, което ще „обедини“ двете половини в една. Резултатът е много удобна спалня!

Ами дизайнът?

Външният вид на леглото зависи изцяло от Вас. Напоследък все повече купувачи предпочитат меки легла с тапицерия от кожа или плат. Те не само изглеждат уютно, но и са много практични. Независимо от това, текстурата на дървото или блясъкът на метала ще бъде актуална по всяко време. Изборът е Ваш!

Подкрепи Economic.bg