Отказът на САЩ да доставя F-35 на Турция удари лирата

Задълбочаващият се конфликт между Анкара и Вашингтон чертае неблагоприятно бъдеще за турската валута

Отказът на САЩ да доставя F-35 на Турция удари лирата
6472 ~ 2 мин. четене

Решението на САЩ да замрази доставките на оборудване, свързано с изтребителите F-35 на Турция, понижи курса на турската лира. За кратко турската валута се обезцени с над 2% спрямо долара, като се обменяха 5.6125 лири за долар, а към 13:30 ч. българско време понижението на курса беше с 0.60% (5.5346 лири за долар). Спрямо еврото пък поевтиняването на лирата беше с 0.45% (6.2057 лири за евро).

Курсът на турската лира беше волатилен през последните дни заради несигурността около проведените в неделя местни избори в югоизточната ни съседка. Вчера, след като стана ясно, че партията на президента Реджеп Ердоган губи в основните градове Анкара и Истанбул, лирата в един момент загуби 2.5% от стойността си спрямо долара, след което до голяма степен възстанови загубените си позиции.

Решението на САЩ засега да прекрати доставките към Турция, свързани с изтребителите F-35, заради решението на Анкара да купи противоракетни установки С-400 от Русия е поредният от серия дипломатическия сблъсъци между Вашингон и Анкара. Други теми на спорове помежду им са екстрадирането от САЩ в Турция на проповедника Фетуллах Гюлен, каква политика се води спрямо Близкия изток и конкретно войната в Сирия и санкциите спрямо Иран.

В края на март острата реторика между Ердоган и американския му колега Доналд Тръмп доведе до друг срив на лирата. Тогава тръмп заяви, че е време САЩ да признаят пълния суверенитет на Израел върху Голанските възвишения. „След 52 години е време Съединените щати напълно да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения, което е от ключово стратегическо значение за сигурността на Държавата Израел и за регионалната стабилност!“, написа Тръмп в профила си в Twitter. На свой ред Ердоган предупреди Тръмп, че изявлението му може да доведе региона до ръба на нова криза и нови напрежения. „Никога няма да допуснем легитимирането на окупацията на Голанските възвишения“, каза Ердоган. Още тогава турският държавен глава обеща да продължи с покупката на руски системи за противоракетна отбрана С-400, ход, който може да доведе до санкции от Вашингтон.

Коментари: 0