Откриха Музей на авиацията в Бургас

Всички любители на авиацията ще могат да разгледат стотици видове самолети, пилотски приспособления и униформи

Откриха Музей на авиацията в Бургас

Още една атракция ще привлича целогодишно туристи към Бургас. В града отвори врати Музей на авиацията, който се намира край летището в кв. Сарафово. Официалното откриване се състоя днес – 30 юни. Датата не е избрана случайно, тъй като тя съвпада с 90-ата годишнина от създаването на Летище Бургас и 70 години българска гражданска авиация, пише Kmeta.bg

Церемонията стартира с обиколка на летището и награждаване на бивши служители-ветерани за приноса им към развитието на аеропорта от главния изпълнителен директор на Фрапорт България Улрих Хеппе и директора на Летище Бургас Георги Чипилски.


Всички любители на авиацията ще могат да разгледат стотици видове самолети, пилотски приспособления, униформи и т.н. Експозицията ще работи до 20:00 ч., като входът през първия ден е свободен.

Гостите ще имат възможност да разгледат отвън и отвътре "експонатите, които оживяват". С очила за виртуална реалност могат да влязат в ролята на пилот и да управляват самолета. Впечатляваща интерактивна експозиция в единствения останал в България самолет АН-12 включва UV стая, светлинно, звуково и гласово оформление. Специални екрани ще прожектират видео от полет на подобен самолет.

И това не е всичко - 4D ефект на работещ самолетен двигател, богата колекция от макети на самолети, любопитни предмети и задължителни аксесоари от авиацията ксто пилотски униформи, парашути, снимки, истинска черна кутия на самолет, навигационни уреди и др. допълват преживяването.


Старите самолети, разположени до Летище Бургас, доскоро бяха амортизирани с годините и недостъпни. Идея те да станат авиомузей на открито съществува още от 1998 г., но тя така и не е реализирана в пълнота. С тази задача се зае Община Бургас, която работи за превръщането на зоната в нещо атрактивно както за местните жители, така и за туристите, които минават оттам ежегодно. След като Общината придоби собствеността върху старите самолети, които юридически се водеха към Летище Пловдив, тя възстанови добрия външен и вътрешен вид на летателните апарати и изгради нова алейна мрежа за подобряване на достъпността.


Музеят на авиацията в Бургас разполага с 9 летателни машини, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация:

 АН-2P МНОГОЦЕЛЕВИ

АН-12BK ТРАНСПОРТЕН САМОЛЕТ

АН-14 ПЧЬОЛКА ТРАНСПОРТЕН САМОЛЕТ

АН-24В ТРАНСПОРТЕН САМОЛЕТ

МИ-2 МНОГОЦЕЛЕВИ ХЕЛИКОПТЕР

МИГ-17 ИЗТРЕБИТЕЛ

МИГ-21 ИЗТРЕБИТЕЛ

L-29 УЧЕБНО-ТРЕНИРОВЪЧЕН

ТУ-154 ПЪТНИЧЕСКИ

Освен запазване на самолетите за поколенията и предоставяне на свободен достъп до тях, идеята на Община Бургас е авиомузея на открито да се развива като център за опознаване на авиационната техника и подхранване любовта на хората към авиацията.

Коментари: 0