Открийте красотата на Хвалси в Гренландия

Посетителите на Гренландия срещат комбинация от инуитска и скандинавска култура, както и невероятни природни гледки

Открийте красотата на Хвалси в Гренландия

Хвалси, още известен като Островът на китовете, се намира близо до най-големия град в Гренландия. В тази част на страната се намират и множество руини, като най-известната забележителност е църквата Хвалси. Това е една от първите християнски църкви на северноамериканския континент.


Хвалси е най-голямото селище от трите викингски селища на острова. Скандинавски фермери са се заселили там още около 985 година. Църквата в Хвалси е построена през средата на 12-ти век.


В пика на своето съществуване селището е разполагало с църквата и още четиринадесет сгради. Повечето сгради вече не съществуват, но църквата все още има и четирите си стени, високи между 4 и 6 метра. Има отвори, които са били прозорци, както и три входа.


През септември 1408 година в църквата се е състояла сватба, свидетелства за която са намерени от археолози. Това е и последното събитие с документация, което дава информация за живота на викингите. Скоро след това те напускат Гренландия по неясни причини. Някои археолози смятат, че суровият климат е причината за изселването. Норвежка експедиция от 1721 година не намира нито един оцелял викинг на острова.


Посещението на църквата Хвалси е като пътуване назад във времето – руини от ранното християнство, съчетани с прекрасни природни гледки. 

Коментари: 0