Нова фирма ще поправя влаковете на БДЖ

Частни заводи не желаят да ремонтират машините на жп превозвача

Нова фирма ще поправя влаковете на БДЖ

Нова фирма ще поправя локомотивите и вагоните на „Холдинг БДЖ“. „БДЖ Сървисиз” ще е третата компанията в състава на холдинга след „БДЖ – Товарни превози” и „БДЖ – Пътнически превози”, съобщава в. „Стандарт“.

Според програмата за преструктуриране новото дружество ще поеме ремонта на всички видове локомотиви и вагони на товарния и пътническия държавни превозвачи. За управител на новата компания засега е определен Велик Занчев, който от ноември 2014 г. и досега е председател на Съвета на директорите на Холдинг БДЖ”.

Създаването на БДЖ Сървисиз” се налага поради факта, че всички частни ремонтни заводи в България не приемат поръчки на „Холдинг БДЖ”, тъй като той хронично не заплаща услугите им.

Най-модерният жп завод у нас – русенският Експрес сервиз”, категорично отказва да приема локомотиви на БДЖ, а смесената компания БДЖ Кончар” е завела дело срещу холдинга за неплатен ремонт на 10 машини. Поради това националният железопътен превозвач се опитва да позакърпи локомотивите в собствените си депа, но засега – неуспешно.

Според запознати, Холдинг БДЖ” е дал за ремонт няколко локомотива на новата фирма Жп тракция” ЕООД, която се намира на територията на бившия металургичен комбинат Кремиковци”. От 8 април 2015 г. тя има сертификат за ремонт на електрически и дизелови локомотиви.

Освен това БДЖ - Пътнически превози” планира да рециклира 100 вагона, научи още вестникът. Все още обаче не е обявена обществена поръчка за това. Въпреки това вече се събирали оферти за доставки на врати, прозорци и други елементи за рециклиране на вагоните. Очаква се парите за обновяването на 100-те пътнически вагона да дойдат от концесията на летище София.

Коментари: 0