Британската икономика остава стабилна на фона на Brexit

Британската търговска камара с първа прогноза след референдума

Британската икономика остава стабилна на фона на Brexit

Прогнозите за растеж на британската икономика отслабват,но остават стабилни става ясно от данни на Британската търговска камара (BCC). Това се случва на фона на резултатите от референдума на 23 юни, в който избирателите подкрепиха Brexit, пише BBC.

През месец март прогнозите бяха, че икономиката на Острова ще постигне растеж от 2,2%, но през септември прогнозите са за ръст на БВП от 1,8%. През 2017 г. Търговската камара вече очаква рязко забавяне на растежа до едва 1% спрямо предишна оценка в началото на пролетта за ускоряване на икономическия растеж до 2,3 на сто.

Несигурността около предстоящите преговори на Великобритания относно нейното излизане от Европейския съюз ще попречи сериозно на перспективите за растеж и ще отслаби потребителските разходи, посочва BCC, но допълва, че страната все пак ще избегне рисковете от рецесия.

Това е първата прогноза на Британската търговска камара след проведения на 23-ти юни референдум и неочаквания Brexit.

Водещата бизнес организация в страната посочи, че новите по-ниски прогнози за растежа предполагат, че икономиката на Великобритания ще бъде с 43,8 млрд. паунда по-слаба до края на 2018 г. в сравнение с очакванията преди вота за напускане на ЕС.

В същото време BCC отбеляза, че обезценката на британската лира в резултат на вота би трябвало да подобри нетната търговска позиция на Обединеното кралство.

Въпреки че отделните предприятия продължават да отчитат силни търговски условия, общата картина предполага, че предстои рязко забавяне на икономическия растеж, заяви генералният директор на Търговската камара, д-р Адам Маршал.

Той призова правителството да определи "ясен график" за предстоящите преговори с ЕС и подчерта, че трябва да заложи на инфраструктурни проекти, като например нови летищни писти и нови ядрени инвестиции, помагайки по този начин за насърчаване на общите бизнес инвестиции.

BCC е национален орган от 52 акредитирани търговски камари в цяла Великобритания, представлявайки общо над 100 000 предприятия на Острова.

По време на референдума за ЕС тя взе решение да не провежда кампании в подкрепа за една от двете страни, тъй като нейните членове бяха разделени по въпроса дали да подкрепят или не Brexit.

Трябва да се има предвид, че по-рано този месец бяха представени проучвания, показващи, че бизнес активността в промишления и особено в сектора на услугите, който формира почти 80% от икономиката на Великобритания, отбелязаха изненадващо солиден отскок през август, след отчетения солиден първоначален срив през юли, който беше факт непосредствено след гласуването на британците за излизане от ЕС.

Анализатори смятат, че силният растеж на индексите PMI на агенция Markit и по-специално този за сферата на услугите, обратно към нивата от преди референдума, предполага, че Великобритания вероятно ще избегне непосредствената опасност от рецесия.

Едно от обясненията за стабилните икономическите показатели е, че Консервативната партия избра нов премиер два месеца по-рано, отколкото се очакваше, когато Дейвид Камерън се оттегли от поста след референдума. От встъпването си в длъжност, Тереза Мей отхвърли призивите за предсрочни парламентарни избори и заяви, че няма веднага задейства член 50, клаузата в договора за ЕС, която определя изхода от алианса.

Това елиминира проблемът с политическата несигурност, която подхранва несигурността. Банката на Англия също предприе действия и стартира поредица от мерки за стимулиране на засилването на доверието в икономиката.

Коментари: 0