Отново извънредно положение в Турция

Продължават арестите на полицаи, замесени според властите в опита за преврат

Отново извънредно положение в Турция
В Истанбул отново е въведено извънредно положение. Изпратени са над 1800 полицаи от съседни окръзи, съобщава ТАСС, цитирайки Анадолската агенция.

По улиците има засилено полицейско присъствие, като полицията е получила нареждане да стреля по хеликоптери, които излизат без разрешение.

След опита за преврат и започналото разследване досега са арестувани 149 полицаи, 70 адмирали и генерали. До снощи съдът постанови 11 от тях да бъдат оставени в ареста. 42 полицаи в югоизточния окръг Батман са били уволнени, съобщават БНР и БТА.

През цялата нощ до късно продължиха демонстрации в подкрепа на президента Реджеп Тайип Ердоган и правителството.

Пред симпатизанти в Анкара, премиерът Бинали Йълдъръм даде положителна оценка за солидарността на четирите парламентарно представени партии по време на опита за преврат. Той благодари и на турския народ за победата срещу участниците в опита за преврат.

Турската полиция съобщи, че е изровила тайник с оръжие, което е било заровено от подкрепящите преврата войници в истанбулски квартал. 11 пушки и муниции са били иззети, властите твърдят, че са били заровени, за да се използват срещу народа на Турция по време на опита за преврат или на негово повторение. Според службите това е било възможно. Тече разследване в тази насока в южната ни съседка, предаде БНТ.

По официални данни на турското правителство жертвите след метежа са 290, от тях 190 са цивилни граждани, другите са метежници.

Намиращият се в САЩ турски ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, смятан от Анкара за инициатор на опита за преврат, каза, че ще се подчини на евентуално решение за екстрадицията му от страна на американското правителство, предадоха световните агенции. Той отново отхвърли нападките срещу него и обвини Ердоган, че сам е инсценирал военния метеж. Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че няма официално искане от Анкара за екстрадирането на Гюлен в Турция и увери, че Вашингтон ще разгледа такава молба, ако се представят ясни доказателства за съпричастност на Гюлен към осуетения преврат.

Същевременно вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че Съединените щати са отказали убежище на командващия турската военновъздушна база "Инджирлик" генерал Бекир Ерджан Ван, обвинен от властите в Турция, че е замесен в неуспешния опит за държавен преврат. Турски медии вече съобщиха, че генералът е задържан заедно с други офицери
Коментари: 0