Отново провал преговорите по Brexit да напреднат

Въпросите относно Ирландия, за които по-рано имаше информация, че са решени, са спънали дискусиите

Отново провал преговорите по Brexit да напреднат

Снимка: БТА

Великобритания и Европейският съюз не успяха да постигнат пробив в преговорите по Brexit, тъй като разногласия по въпроса за граница между Ирландия и Северна Ирландия попречиха на британския премиер Тереза Мей да постигне достатъчен напредък в дискусиите с Брюксел, пише Financial Times. В понеделник тя беше в белгийската столица, за да проведе ключови преговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Възражения от страна на северноирландската Демократична съединистка партия (DUP), която осигурява мнозинството на Мей в парламента в Лондон, отхвърли проект за споразумение, договорено между Дъблин, Лондон и Брюксел. Преговорите между Великобритания и ЕС се провалиха въпреки телефонния разговор между Мей и лидера на DUP Арлен Фостър.

В отговор на поредния неуспех ЕС се въздържа да предложи потенциални компромиси в отделни области, подлежащи на преговори. Причината за това отчасти беше, за да се увери Ирландия, че няма да бъде изолирана – тя се стреми към твърди гаранции, че Brexit няма да доведе до твърда граница между Републиката и Северна Ирландия. „Въпреки нашите най-големи усилия и значителен прогрес (…) не беше възможно да постигнем пълно споразумение днес“, каза Юнкер и добави: „Това не е провал, това е едва началото на финалния кръг“. Той коментира, че продължава да очаква, че преговорите за Brexit ще успеят да постигнат достатъчен напредък до срещата на върха на ЕС другата седмица, за да могат Лондон и Брюксел да започнат втората фаза на преговорите – за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС и за преходно споразумение след Brexit, към което бизнесът силно се стреми.

Коментари: 0