Кабинетът одобри 32 млн. лв. за спешни ремонти и оборудване на училища

Едновременното преминаване към онлайн обучение изкара наяве недостига на техника

Кабинетът одобри 32 млн. лв. за спешни ремонти и оборудване на училища

Снимка: Красимир Свраков

344 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Бюджет 2021

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 32.5 млн. лв. за спешни ремонти и оборудване на училища. Малко над 24 млн. лв. от тях са за подобряване на материалната база в 117 държавни и общински училища. А 8.4 млн. лв. лева са за купуване на 10 000 преносими компютри, основно за училища, в които се обучават ученици от уязвими групи, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Немалка част от дейностите, които се финансират, ще отидат за рехабилитация на покриви, други са за енергоспестяващи мерки и вътрешни ремонти на сградите. Належащи са и заявките за създаване на добри санитарно-хигиенни условия.

Целта на инвестициите в материалната база на образователните институции с малък брой ученици е да минимизират дисбаланса с големите училища. Финансирането е предпоставка за запазване на училищната мрежа в малките населени места и общини.

Отпускането на средства за закупуването на преносими компютри идва, след като стана ясно, че наличната техника не покрива нуждите на всички ученици, които бяха принудени да преминат към онлайн занятия едновременно. Недостигът бе установен, след като служебният екип на образователното министерство направи доклад с констатации за обучението от разстояние в електронна среда (ОРЕС).

Министерството на образованието и науката ще извършва мониторинг и контрол на процеса на изпълнение и приключване на ремонтните дейности, информират от МОН.

Подкрепи Economic.bg