Имотите във Великобритания стават по-достъпни

Търсенето на жилища извън големите градове продължава, задвижвано от опасенията от нова COVID вълна

Имотите във Великобритания стават по-достъпни

Снимка: Pixabay

756 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Цените на имотите във Великобритания паднаха през юли, след като намаленото данъчно облекчение, което беше наложени в началото на пандемията от коронавирус, беше ограничено в края на юни, предава Reuters. Ипотечният кредитор Nationwide посочи обаче, че търсенето на по-големи жилища, които да са извън градовете, продължава, което се дължи на опасенията от нова COVID вълна и „вероятно това ще поддържа пазара“.

В месечен план цените на жилищата спаднаха с 0.5% спрямо юни, първият им спад от март, забавяйки годишното увеличение до 10.5% от скока от 13.4% през юни, което беше най-стръмното покачване за последните 17 години.

Икономистите, анкетирани от Reuters, очакваха по-слабо изразено охлаждане на пазара, прогнозирайки, че цените ще нараснат с 0.6% от юни и с 12.1% на годишна база. 

„Заради бързането на британците да се класират за пълно данъчно облекчение, жилищните сделки достигнаха рекорд през юни, което означава, че спестяванията от стимула са били намалени от скока на цените на жилищата“, посочва главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър.

Съгласно схемата за стимулиране, която изтече в края на юни, първите 500 000 паунда (693 850 долара) от всяка покупка на имот в Англия или Северна Ирландия бяха освободени от данъка върху гербовото мито. След като финансовата подкрепа приключи, правителството взе решение да не орязва изцяло помощите и затова до края на септември обяви, че сумата от 500 000 паунда се превръща в 250 000 британски лири и хората могат да се възползват от програмата. 

Гарднър прогнозира, че търсенето на пазара ще остане високо в близко бъдеще.

„Повишеното доверие на потребителите, ниските разходи по заеми и недостигът на жилища на пазара, ще осигурят подкрепа на цените на жилища, въпреки че се очаква повишение на безработицата, след като правителството постепенно спира помощите към компаниите“, посочва той.  

Подкрепи Economic.bg