Panasonic мести европейската си централа заради Brexit

Много японски компании се отказват да поддържат офиси в Лондон

Panasonic мести европейската си централа заради Brexit
1004 ~ 2 мин. четене
Panasonic ще премести европейската си централа от Обединеното кралство в Амстердам през октомври, заради приближаването на Brexit. Целта е да се избегнат потенциални данъчни проблеми, свързани с решението на Обединеното кралство да напусне ЕС, каза изпълнителният директор на Panasonic Europe Лоран Абади, цитиран от Би Би Си.

Много мултинационални фирми заявиха, че планират да преместят работни места извън Обединеното кралство преди март 2019 г., когато Великобритания официално ще излезе от 

Няколко японски финансови компании заявиха, че възнамеряват да преместят основните си бази от Лондон в страни от ЕС.

Решението на Panasonic се дължи на страх, че Япония би могла да започне да разглежда Великобритания като данъчен рай, ако намали корпоративния данък, за да привлече бизнеса, каза г-н Абади пред вестник Nikkei Asia Review.

Ако Panasonic плаща по-малко данъци в Обединеното кралство, това би могло да означава компанията за плаща по-голям данък в Япония.

Според Абади компанията обмисля този ход от 15 месеца поради опасения, свързани с Brexit, като например достъп до свободно движение на стоки и хора.

Служителите, занимаващи се с одит и финансови операции, ще се преместят, но тези, които се занимават с връзки с инвеститорите, ще останат във Великобритания.

До 20 души могат да бъдат засегнати от персонал от 30 души.

Говорител потвърди пред Би Би Си, че преместването на европейската централа на Panasonic ще се случи през октомври. Той обаче допълни, че фирмата не може да коментира броя на хората, които ще трябва да се преместят в Амстердам.

През 2016 г. правителството на Великобритания обеща да намали корпоративния данък, за да насърчи бизнеса да продължи да инвестира в страната след референдума за Brexit.

Великобритания гласува да напусне ЕС през 2016 г., но само няколко месеца преди определената дата за излизане, Великобритания и ЕС все още се борят да постигнат консенсус относно условията на напускането.

Япония е основен инвеститор във Великобритания, където повече от 800 японски компании дават работа на над 100 000 души.

Финансови компании като Nomura, Sumitomo Mitsui и Daiwa обаче вече заявиха, че вече няма да поддържат централив Лондон.
Подкрепи Economic.bg