„Параходство БМФ“ инвестира 130 млн. долара в четири 45 500-тонни бълкера

Доставката на корабите ще се осъществи през 2024 г.

„Параходство БМФ“ инвестира 130 млн. долара в четири 45 500-тонни бълкера

Снимка: БМФ

1992 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Параходство БМФ

„Параходство Български морски флот“ АД поръча строителството на четири 45 500-тонни бълкера в китайската корабостроителница Jiangsu Yangzijiang Shipbuilding Co., като инвестицията се оценява на повече от 130 млн. долара.

Там вече бяха построени шест 45 500-тонни бълкера от типа „Плана“ („Миджур“, „Бузлуджа“, „Мальовица“, „Милин камък“ и „Околчица“). Показаните от тях отлични качества по време на експлоатацията им даде основание на ръководството на компанията да продължи тази серия, пише в съобщението на компанията.

Новите кораби ще бъдат модернизирани и ще отговарят на влизащите в сила международни изисквания по отношение на замърсяването на околната среда с въглеводородни, азотни и серни емисии (фаза 3 на EEDI - Energy Efficiency Design Index) за главния двигател и за дизел генераторите.

Доставката на поръчаните бълкери ще се осъществи през първата половина на 2024 г. Уточнени са и техните имена: „България“ (пети кораб с това име в историята на компанията), „Родина“ (също пети кораб), „Царевец“ (втори кораб с това име в историята на компанията) и „Трапезица“ (също втори кораб).

Подкрепи Economic.bg