ГЕРБ спечели убедително предсрочните парламентарни избори

Разликата с БСП е над 4 пункта, което се равнява на около 20 депутати

ГЕРБ спечели убедително предсрочните парламентарни избори
Политическа партия ГЕРБ спечели предсрочните парламентарни избори, провели се днес, с 32.8% от гласовете. Това са четвъртите поредни парламентарни избори, които формацията на Бойко Борисов печели, откакто е създадена. Данните са от exit poll на "Алфа Рисърч", поръчан от Nova. Паралелното броене започва сега и ще стане ясно окончателно след няколко дни.

Разликата с втората партия БСП е над 4 пр. пункта, а водената от Корнелия Нинова партия взе 28.4%. Предварителните очаквания на много социолози бе за победа на социалистите, макар и с малко.

Нито една от двете партии няма да могат да съставят самостоятелен кабинет и ще се наложи да търсят коалиционни партньори.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече е обявявал публично, че би опитал да състави кабинет, само ако е първа политическа сила. Сега той първи ще има шанс да намери съмишленици и да сглоби ново правителство. През май 2013 г. ГЕРБ отново бе първа политическа сила на предсрочните парламентарни избори, но тогава партията на Борисов нямаше с кого да направи коалиция и властта взеха БСП и ДПС, с неформалната подкрепа на Атака.

Официалните данни все още не са обявени от Централната избирателна комисия (ЦИК), но според предварителните данни на различните социологически агенции освен ГЕРБ и БСП в 44-ото Народно събрание влизат със сигурност ДПС (8.8%), коалицията "Обединени патриоти" (7.8%) и партия "Воля"  на Веселин Марешки (4.6%).

Официалните данни ще покажат дали коалицията
"Реформаторски блок - Глас народен" (3.8%) ще преминат границата от 4%. Под чертата остават "Движение Да, България" (2.9%), "Нова република" (2.6%), "АБВ-Движение 21" (2.6%) и ДОСТ (2.7%).
Коментари: 0