Първанов: Ударите в Сирия са алиби за конфликт, обслужващ други интереси

Той одобри подхода на българското правителство в международната ситуация в момента

Първанов: Ударите в Сирия са алиби за конфликт, обслужващ други интереси
968 ~ 2 мин. четене
Мотивите за бомбардировките на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия преди седмица са свързани със силно преувеличени информации, които трябваше да послужат като алиби за един военен конфликт, който обслужва други интереси. Това смята Георги Първанов, президент на България в периода 2002-2012 г., в ефира на БНТ тази сутрин.

Сред тях той спомена на първо място геостратегическите такива и по-специално отношенията с Русия. Тонът между управляваната от Владимир Путин държава и Запада се изостри още повече покрай случаят „Скрипал“ и отравянето на бившия руски шпионин. 

Първанов направи сравнение между бомбардировките в Сирия и втория удар срещу Ирак преди 15 години, като според него то не е в полза на сегашната ситуация. „През 2003 година САЩ и другите съюзници се опитаха да решат въпроса през Съвета за сигурност и все пак да ангажират ООН в търсенето на изход или поне в даването на зелена улица за военните удари“. 

Сега обаче такова нещо няма и Съвета дори не е информиран. Според Първанов се е отишло твърде далеч в дискредитирането на ООН като най-високо място, на което да се решават тези проблеми. 

По повод на мотивите за ударите в Сирия Първанов сподели, че „това са силно преувеличени информации, които трябваше да послужат като алиби за един военен конфликт, който обслужва други интереси“. Сред тях той спомена геополитика и отношенията с Русия, както и вътрешни такива. 

Що се отнася до държавните ръководители според Първанов тогавашните, визирайки Тони Блеър, Джордж Буш, Жак Ширак, „бяха лидери“. За сметка на това сегашните дори не смеят да кажат, че става дума за война, изтъкна още той. 

Що се отнася до българската страна, Първанов смята, че позицията на правителството е разумна и защитава националния интерес, „макар и доста сдържано и възпитано“. 

Страната ни подкрепи действията на Вашингтон, Лондон и Париж в Сирия, където бяха ударени обекти, за които се твърди, че произвеждат или съхраняват химическо оръжие. По отношение на случая „Скрипал“ обаче изразихме солидарност с партньорите, но не изгонихме руски дипломати. 

Първанов изтъкна, че в тази ситуация това е по-вярната линия. 

Той коментира също, че не открива съществени разлики между позициите на правителството и президента Румен Радев. „Мисля, че са преекспонирани тези различия, може би в търсенето на други вътрешни изгоди“, каза още Първанов. 

На въпрос дали случващото се в Сирия може да доведе до глобален конфликт той отговори отрицателно. Според него „това е дрънкане на оръжията в най-грубия им вид“, но идва да покаже че наистина нещата са отишли прекалено далеч. 
Подкрепи Economic.bg