Първи български стартъп излиза на фондовата борса

Предлагането на акциите се очаква през май

Първи български стартъп излиза на фондовата борса
2285 ~ 2 мин. четене
Български производител на биометрични технологии е първата компания, одобрена по схемата за финансова подкрепа за излизане на Българската фондова борса-София.

Финансиране в размер на 50 000 лв. получи първият бенефициент по „Ваучерна схема за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на капиталовите пазари".

Ваучерът бе връчен на изпълнителния директор на BIODIT Юлиан Софрониев от д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

Биометричната компания е не само първият бенефициент по програмата на ИАНМСП, но и първият български стартап, който излиза на БФБ. BIODIT е на финалната права по пътя си към борсата, като очаква одобрение на проспекта от Комисията по финансов надзор (КФН) и първично публично предлагане през месец май.

"Това е първата инициатива, която аз знам, която подпомага бизнеса в тази посока.“ – коментира Юлиан Софрониев, управителят на компанията-бенефициент. „Сега остава само много да работим. Вече мисля за бъдещето.“ В период от 9 месеца BIODIT („Биодит“ АД) трябва да набере на борсата или чрез букбилдинг капитал от 500 000 лева. Тогава ще бъде изплатен и ваучера.

„Процедурата по одобрение на кандидатите и изключително бърза“, отбеляза изпълнителният директор на агенцията д-р Бойко Таков. „Може би в рамките на две седмици се случиха нещата за първия бенефициент.“ 

Очаква се до края на програмата от ваучери да се възползват поне 30 български компании, които да привлекат над 15 000 000 лева.

BIODIT разработва и реализира продукти за идентификация чрез биометрични данни, ползвани за контрол на достъпа в хотели, производствени предприятия, автомобили и банкомати. Извършва дейност и на пазари извън България  - в Испания, Белгия, Швеция.

Коментари: 0