Първи дела срещу Intel заради проблема с процесорите

Очаква се броят на исковете срещу компанията да нарасне

Първи дела срещу Intel заради проблема с процесорите

Срещу американския производител на процесори Intel вече са заведени най-малко съдебни дела заради фундаменталните уязвимостти в продуктите на компанията, огласени тази седмица, пише The Guardian.

Пропуските, наречени Meltdown и Spectre, съществуват в почти всички съвременни процесори и позволяват на хакерите да копират критично важни данни като пароли, ключове за криптиране и т.н. За щастие, засега няма доклади някой да се е възползвал от уязвимостите. Докато Spectre засяга процесори, произведени от различни компании, то Meltdown се отнася предимно за процесорите на Intel, произведени от 1995 г. насам.

Трите дела срещу компанията са подадени от ищци в щатите Калифорния, Орегон и Индиана, като очакванията са да има и други дела. И трите иска са заради дупките в сигурността на процесорите и най-вече заради забавянето на Intel да уведоми обществеността за проблема – компанията е била уведомена от експерти за уязвимостите още през юни миналата година.

Същевременно стана ясно, че главният изпълнителен директор на Intel Браян Крзаник е продал акции за $24 млн. преди да каже за проблема с процесорите преди компанията му да огласи проблема с чиповете си.

Ищците също така аргументират недоволството си с факта, че компютрите им ще станат по-бавни заради софтуерните промени, които трябва да бъдат направени, за да бъдат запушени дупките в сигурността на процесорите.

Коментари: 0