Първи вот на недоверие срещу комисията Юнкер

Той ще бъде внесен от групата на Найджъл Фараж, но се очаква да бъде отхвърлен

Първи вот на недоверие срещу комисията Юнкер
232 ~ 2 мин. четене

Вот на недоверие срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще внесат заедно евроскептиците в Европейския парламент. Той ще бъде подложен на гласуване идната седмица след разкритията по скандала ЛюксЛийкс.

Вотът на недоверие, внесен от еврофобската група "Европа на свободата и пряката демокрация" (EFDD) с председател лидерът на британската ЮКИП Найджъл Фараж, получил необходимите 76 подписа. Към почти всички членове на EFDD (44 от общо 48) се присъединиха депутати от френския Национален фронт на Марин Льо Пен и други евроскептици, уточни Европейският парламент, съобщава АФП.

"Вотът ще бъде включен в дневния ред на следващото пленарно заседание и конференцията на председателите трябва да реши кога ще бъде гласуван", съобщи ЕП.  Според наблюдатели, той няма никакви шансове да мине, тъй като евроскептиците разполагат със стотина места в 751-местния парламент. Но "вотът ще бъде самореклама" за защитниците му, заяви източник от парламента.

Радикалната левица също опита да внесе вот на недоверие срещу Юнкер, но не успя да събере изискваните 76 подписа, отхвърляйки тези на еврофобите и крайната десница. Еврофобите искат да санкционират Юнкер след разкритията на широката система за укриване на данъци, създадена в страната му, докато той беше премиер.

"Скандалът ЛюксЛийкс показва, че Жан-Клод Юнкер е посветил политическата си кариера на обогатяване на страната си на гърба на европейските си партньори в ущърб на съюза и на общностния дух, който иска да представлява", заяви италианският евродепутат Марко Зани, лидер на депутатите от движението "5 звезди" на Бепе Грило, които са членове на EFDD.

Според британеца Стивън Уолф "вотът на недоверие ще бъде повод европейските депутати да покажат на избирателите си как се позиционират спрямо действията на председателя Юнкер". 

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg