Пътна полиция проверява за неплатени глоби

За една година за събрани глоби в размер на 27 млн. лева

Пътна полиция проверява за неплатени глоби
212 ~ 2 мин. четене
Пътна полиция е започнала масирани проверки за водачи с неплатени глоби заради нарушения на правилата за движение, предаде Нова телевизия. Някои от шофьорите карат безнаказано с дългове от хиляди левове. 
 
„Когато нямаме събираемост на глобите, имаме и безнаказаност, а когато има безнаказаност, има и арогантно поведение, има и загинали", коментира Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите от катастрофи. 
 
Затова контролът се затяга и при всяка проверка на пътя катаджиите проверяват и за неплатени глоби. При една от проверките през миналата седмица катаджиите хванали водач с близо 4000 лева неплатени глоби. 
 
Според експерти всяка втора глоба на пътя остава неплатена. Само през миналата година катаджиите са регистрирали над 756 хил. нарушения, за които са съставени над 314 хил. акта и почти 493 хил. фиша.

Събраните суми от глоби за една година са повече от 27 милиона лева. Много от шофьорите обаче чакат да мине давността на санкцията - с надеждата, че до тогава няма да бъдат спирани на пътя. 
 
„Има хора с по 30-40-50 акта - те или не стават наказателни постановления, или минават 2-3 години да се обжалват", коментира още Владимир Тодоров. Именно на това сега разчитат нарушителите - да изтече срокът на глобата. 
 
От началото на годината близо 100 хил. водачи са получили честитки от КАТ. От глобите за нарушенията обаче досега са събрани едва 6 милиона лева. 
 
„След справка, ако се установи, че има глоба и не е заплатена, свидетелството за управление ще бъде отнето", обясни Стойчо Константинов от Националната пътна полиция. 
 
„Не може държавата, за да събере 50 лева, да харчи 400 лева. Толкова струва събирането на 50 лева", уточни Владимир Тодоров. 
 
Затова експертите настояват държавата да опрости правилата за налагане и санкциониране на глобите на пътя. Освен това те искат парите от събрани глоби да отиват по предназначение - а именно за купуване на нови камери и кампании за пътна безопасност.


Подкрепи Economic.bg