460 пътни нарушения за едно денонощие

Нарушителите ще получават в срок от един месец фиша на домашната си поща

460 пътни нарушения за едно денонощие

Снимка: БГНЕС

168 ~ 2 мин. четене

Близо 460 установени нарушения са регистрирали мобилните камери на КАТ само през вчерашния ден. Начело на отрицателната класация отново са София и Велико Търново. Данните представи началникът на "Пътна полиция комисар Бойко Рановски по време на проверка на мобилните системи за контрол.

От вчера всички камери на КАТ на пътя влязоха в действие. Досега действието им бе спряно с решение на Върховния административен съд (ВАС).

Във вторник в "Държавен вестник" бе публикувана наредбата за функциониране на устройствата, чиято липса бе последната пречка пред Пътната полиция отново да ги използва. Преди това беше променен и Законът за движението по пътищата. Наредбата влиза в сила три дни след обнародването й, тоест в петък. Така от днес камерите са на пътя.


В страната са разположени 148 мобилни. Поставянето на камерите се обявява предварително в интернет. Oще 148 автомобила на "Пътна полиция" са оборудвани с мобилни камери и имат преносими знаци.

Новите промени в Закона за движение по пътищата влязоха в сила от събота и с тях се върна свободата на КАТ да ползва мобилни камери за контрол на скоростта, като глобите от тях се налагат с електронен фиш. Само за едно денонощие те регистрираха 460 нарушения.

Началникът на "Пътна полиция" обяви, че нарушителите ще получават в срок от един месец фиша на домашната си поща. За тези, които веднага заплатят глобата, ще има 30% отстъпка. Останалите ще плащат целия размер на глобата.

Шофьорите трябва да знаят, че местата с камери ще бъдат обозначени със специални знаци, които също ще бъдат мобилни. Ако патрул с камера се премести от една територия на друга, знакът също ще бъде преместен.

Началникът на „Птна полиция" допълни, че в следобедните часове от 23 май, а и през следващите дни, когато са абитуриентските балове, контролиращите органи ще следят дали има нарушения, като най-честите са дванайсетокласниците да се подават от прозорците на колите.

Подкрепи Economic.bg